Přerovský primátor byl již potřetí obžalován za předražené městské zakázky

Přerov - Protikorupční policie už počtvrté navrhla obžalovat šest zástupců přerovského magistrátu v čele s primátorem Jiřím Lajtochem (ČSSD). Dosud žalobkyně stíhání pokaždé zastavila s tím, že trestný čin nespáchali. Kauza jí však byla loni na podzim odebrána a přidělena jinému žalobci. Podle šéfa olomouckého krajského státního zastupitelství tentokrát bude obžaloba podána. „Spis jsme odeslali na krajské státní zastupitelství s návrhem na podání obžaloby na šest obviněných,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej s tím, že kvalifikace trestných činů zůstává stejná. Primátor vinu odmítá, kauzu označil za politickou.

Policie navrhla obžalovat Lajtocha a jeho kolegy ze sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a ze zneužití pravomoci úřední osoby. „Doplnili jsme vyšetřování a postupovali podle pokynů dozorujícího státního zástupce,“ dodal Ibehej. Kromě Lajtocha je stíhán jeho náměstek Josef Kulíšek (ODS), radní Václav Zatloukal (ČSSD) a Jaroslav Čermák (ODS) a úředníci z odboru rozvoje a z oddělení investic Pavel Gala a Jiří Raba.

Primátor Lajtoch vinu odmítá. „Beru to jako nesmysl. Doložili jsme důkazy, že to nebylo žádné spolčení. Myslel jsem si, že po třetím zrušení obvinění bude případ uzavřen,“ řekl. Kauza ovlivňuje i jeho politickou budoucnost. Primátor nebude kandidovat do senátních voleb, volby komunální nechává zatím otevřené.

Vyšetřování úplatků v Přerově přerostlo v boj státních zástupců

Policie a státní zastupitelství se přely, zda podezřelí spáchali zločin, či nikoliv. Zatímco kriminalisté protikorupčního útvaru jsou o vině Lajtocha a dalších komunálních politiků přesvědčeni, a navrhují proto obviněné obžalovat a poslat před nezávislý soud, dozorující olomoucká státní zástupkyně Marie Kodytková zastávala názor zcela opačný. Vinu obviněných odmítala připustit a případ opakovaně zastavovala. Právě z toho důvodu jí byl případ loni na podzim odebrán. (Více čtěte zde)

Podezření se týkalo dvou veřejných zakázek na rekonstrukci zimního stadionu a stavbu domova důchodců. Obě stály podstatně více, než město plánovalo. Například cena domova pro seniory se zvýšila zhruba o 30 milionů na více než 167 milionů korun. Navíc takzvané vícepráce vykonala bez dalšího výběrového řízení stejná firma, která zakázku vyhrála. V obvinění se řeší i osobní vazby politiků na stavební firmu.

Na olomouckou pobočku krajského státního zastupitelství se kauza od policie vrací již počtvrté za sebou. Její šéf Vít Kasík dnes řekl, že tentokrát bude podána obžaloba. Také zástupci Nejvyššího státního zastupitelství při posledním vrácení kauzy vzkázali, že pokud se zásadně nezmění důkazní situace, výsledky vyšetřování dostatečně odůvodňují postavení obviněných před soud. „Vzhledem k tomu, jaký názor zaujalo Nejvyšší státní zastupitelství, nic jiného nepřipadá v úvahu. Bude podána obžaloba. Očekávat to lze zhruba v polovině dubna,“ uvedl Kasík.

Návštěva 3250 diváků se stala rekordem historie mistrovství
Zdroj: ČT24/Iva Gambová

Kauzu doprovází názorový spor mezi žalobci. Policisté obžalobu navrhli již několikrát, státní zástupkyně Marie Kodytková pokaždé stíhání zastavila. Podle ní nešlo o trestný čin. Její usnesení pokaždé zrušilo NSZ a případ jí vrátilo. Kauzu jí nakonec vedení olomouckého krajského státního zastupitelství odebralo. Kasík tehdy řekl, že neměl jistotu, že bude žalobkyně respektovat závazný právní názor nejvyššího státního zástupce. Kodytková následně na protest proti odebrání spisu rezignovala na svou funkci.

Problematické zakázky: hokejová aréna a domov důchodců

Aréna hokejového týmu HC Zubr Přerov prošla v létě 2009 rozsáhlou rekonstrukcí za desítky milionů korun zaplacených z prostředků města. Způsob, jakým zakázka proběhla, však upoutal pozornost protikorupčního útvaru policie. Lukrativní zakázku získalo sdružení dvou soukromých společností v čele se stavební firmou PSS Přerovská stavební. Tato společnost patří co do počtu získaných městských zakázek k nejúspěšnějším přerovským firmám, jen v prvních čtyřech letech poté, co Jiří Lajtoch zasedl do křesla primátora, se Přerovská stavební podílela na městských zakázkách v objemu přes 460 milionů korun. Její majitelka se přitom nijak netají úzkými osobními vazbami na nejvyšší představitele magistrátu.
Tendr na rekonstrukci zimního stadionu vysoutěžila Přerovská stavební s partnerem díky ceně, kterou nabídla. Zavázala se, že renovaci provede za zhruba 49 milionů korun. Tuto cenu však nakonec výrazně překročila. „Podle našich závěrů mělo nad rámec schválených zakázek dojít k provedení dalších prací, které však nebyly obsaženy v původní dokumentaci, kdy vlastně tyto práce přesáhly zákonem stanovený dvacetiprocentní limit,“ vysvětlil Ibehej. Přerovští radní se tento nedostatek snažili zakrýt tím, že některá vybavení fiktivně nakoupili v rámci jiné zakázky.
Jestliže v případě rekonstrukce zimního stadionu došlo k nezákonnému proplacení víceprací v řádu milionů korun, pak vybudování místního domova důchodců provázelo podezřelé financování ještě o řád vyšší. Radnice na akci získala v roce 2006 dotaci sto milionů korun od ministerstva práce a sociálních věcí a další desítky milionů pak doplatila ze svého.
Zakázku získala od města ve sdružení opět společnost Přerovská stavební a i zde zvítězila díky nejvýhodnější nabídnuté ceně, kterou však nakonec výrazně překročila. „U domova důchodců byl od začátku špatný projekt. To se vědělo. Projekt byl v podstatě na 160 milionů korun a zakázka se vysoutěžila za 140 milionů korun, takže tam byla jednak špatná cena, jednak tam byly problémy, protože tam byly technicky nedořešené věci, které projekt vůbec nepředpokládal,“ hájí se majitelka společnosti Přerovská stavební Dagmar Přecechtělová.