Krkonošské doly už k těžbě neslouží, zato lákají turisty

Trutnov - Krkonošské doly se otvírají veřejnosti. Hornictví patřilo ke zdejšímu regionu stejně samozřejmě jako lyžaři a horské boudy. Většina návštěvníků o tom ale vůbec neví. Už loni tu proto nadšenci otevřeli hornický skanzen na povrchu a teď se chystají pustit turisty i do podzemí. „Máme možnost vytvořit zhruba 400 metrů dlouhý prohlídkový okruh, kde budou lidé moci vidět i strojovnu,“ láká ředitel společnosti Důl Jan Šverma o.p.s. Karel Novotný.

První lidé se do krkonošského podzemí podívají do roka. Předtím ale ještě musí horníci padesát let zavřený důl zajistit a opravit. Daří se to díky spolupráci s Polskem a evropským penězům. Kromě podzemí provede prohlídková trasa návštěvníky celým skanzenem, od těžní věže až po strojovny. Ve skanzenu budou dokumentovány činnosti v dole, těžba i jeho konečná likvidace, k vidění tu bude strojní zařízení nebo třeba podzemní sklad výbušnin.

Důl Jan Šverma je nejstarší hlubinný důl ve střední Evropě. Dobývání uhlí tu začalo v roce 1570, kdy se zde hlubinným způsobem těžilo kamenné uhlí. Šachta dosáhla postupně hloubky 986 metrů a po ukončení těžby v roce 1992 zůstalo v jejím podzemí 60 kilometrů důlních děl. Na seznam památek se důl dostal už v roce 2000, osm let poté, co odtud odešli poslední horníci.

Podnětem k založení Obecně prospěšné společnosti Důl Jan Šverma byla snaha o zachování technických památek, které zůstaly po ukončení těžby uhlí v Mikroregionu Žacléřska, do budoucna pak jejich využití pro rozšíření turistického ruchu v Mikroregionu Žacléřska.

Krkonošské doly už k těžbě neslouží, zato lákají turisty (zdroj: ČT24)