Stavbu obchvatu kolem Slatiňan komplikují nízké výkupní ceny pozemků

Chrudim - Do slepé uličky se dostala příprava dlouho očekávaného obchvatu Slatiňan. Stavba má navázat na novou silnici kolem Chrudimi, která také vyvede dopravu z centra města. Kvůli nízkým výkupním cenám ale stát zatím získal jen asi 10 procent pozemků.

Těžká technika už narýsovala trasu obchvatu Chrudimi. Přípravy silnice, která má na něj navázat a ulevit lidem ve Slatiňanech, ale stojí na mrtvém bodě. Důvodem je loňské snížení výkupních cen. „Setkali jsme se s reakcí, proč od něj jste to odkoupili za takovou částku a my bychom měli dostat třetinovou částku,“ uvedl starosta Slatiňan Ivan Jeník.

Změna zákona a zvýšení výkupních cen je podle Ředitelství silnic a dálnic nejméně bolestná cesta dokončení obchvatu, rozhodně lepší než zahájit spirálu hromadného vyvlastňování. „Já si myslím, že proces vyvlastnění by měl řešit jen jednotlivé případy,“ řekl ředitel ŘSD Pardubice Bohumil Vebr.

Za současných podmínek nemá smysl podle Ředitelství silnic a dálnic vyzývat majitele pozemků k jednacímu stolu. Stejný problém řeší i na trase budoucí rychlostní silnice R35. Zvýšení výkupních cen prosazuje i vedení kraje. Na lepší vyjednávací pozici tak čekají i Slatiňany i Chrudim, právě radnice státu totiž pomáhají dohodnout se s vlastníky pozemků.

Stavbu obchvatu kolem Slatiňan komplikují nízké výkupní ceny pozemků (zdroj: ČT24)