Pomalu ale jistě: Arnoličtí se zbavují nebezpečné skládky

Frýdlant - Z bývalého zemědělského družstva v Arnolticích na Frýdlantsku už zmizela asi třetina před lety navezených německých odpadků. Tuny textilu nebo plastů končí ve spalovně. Jejich likvidace se protáhne až do příštího roku.

Odpad ubývá postupně, každý den ho zmizí šedesát tun, to je osm plně naložených kontejnerů. K odstranění podstatné části stačily necelé tři měsíce. „K dnešnímu dni je vyvezeno, zlikvidováno 3 400 tun odpadu,“ potvrdil náměstek hejtmana pro životní prostředí Josef Jadrný. Letos platí likvidaci Němci, příští rok to bude Liberecký kraj.

Kamion odpad vozí do liberecké spalovny. Šedesátikilometrovou cestu tam a zpět absolvuje čtyřikrát denně. „Jsou to přetříděné plasty a pak různá kvanta textilu, bot a takovéto hrůzy,“ popsal ředitel spalovny Termizo Pavel Bernát. Poslední odpadky, které představují značné ekologické riziko, mají areál opustit do konce roku 2015.

Majitelem odpadků se po sérii změn stal Moldavan, kterého se ale nedaří dohledat. Zatímco ho úřady léta marně hledaly, Arnoltičtí žili ve stínu nelegální skládky, na které navíc opakovaně hořelo.

Německé odpadky z třetiny zlikvidovány (zdroj: ČT24)

Nelegální skládka je v Arnolticích, které jsou místní částí obce Bulovka, od přelomu let 2005 a 2006. Společnost Nisa Recycling, které patří místní starý zemědělský areál, původně slibovala, že bude na místě přivezený odpad recyklovat a slibovala vytvoření nových pracovních míst. Nakonec opět využila pouze zlomek navezených odpadků a v roce 2010 přestala komunikovat s úřady. Nic nezmohla Česká inspekce životního prostředí, která firmu pokutovala, ani úřady, které se snažily dohledat jejího majitele.

Skládka už několikrát hořela

Navíc nelegální skládku už dvakrát někdo zapálil. Hasiči bojovali s plameny pokaždé několik dní a Arnoltice mezitím dusil dým. „Nebezpečí požárů tady pořád bylo, takže si opravdu myslím, že se všem uleví, že odtud ty odpady opravdu mizí,“ říká Romana Šidlová (nez.), starostka Arnoltic.