Z kontroverzního pomníku zmizela tabulka oslavující okupanty

Praha - Z kontroverzního pomníku na pražských Olšanských hřbitovech zmizela tabulka s nápisem oslavujícím sovětské okupanty Československa z roku 1968. Na existenci pomníku upozornila na začátku týdne média. Podle ředitele správy pražských hřbitovů Martina Červeného tabulku odstranilo samo sdružení veteránů války v Afghánistánu Afganvet, které stavbu památníku financovalo. Ředitel dodal, že správa nyní udělá vše pro to, aby se podobný pomník v budoucnu na hřbitovech již neobjevil.

Z pomníku někdo sejmul desku, na nichž byl česky a v azbuce vyryt nápis „Na věčnou slávu a památku padlým vojínům internacionalistům a mírotvorcům“. V Rusku se přitom pod pojmem internacionalista rozumí voják, který poskytoval „internacionální bratrskou pomoc“ v Československu v roce 1968, v Afghánistánu v 80. letech nebo nyní na Krymu. Tabulka s umírněnějším textem „Na památku padlým v mírových misích a v novodobých válečných konfliktech“ na pomníku zůstala.

Podle serveru echo24.cz byl žulový pomník slavnostně odhalen 15. února. Ruské středisko vědy a kultury v Praze tvrdilo, že se tak stalo s podporou českého ministerstva obrany, Senátu a pražského magistrátu. Ty se ale od podpory distancovaly. Stavbu památníku podle serveru financovalo sdružení veteránů války v Afghánistánu Afganvet. Na vztyčení pomníku dostali od správy hřbitovů povolení.

Ředitel hřbitovů připustil, že šlo systémovou chybu. Úředníci podle něj posuzovali především technické parametry památníku, nikoli už text. „Byla to spíš nešťastná formulace toho nápisu,“ řekl. Od již podepsané nájemní smlouvy přitom správa hřbitovů nemůže snadno odstoupit. Červený proto iniciuje úpravu smluv a také změnu při posuzování žádostí, aby se podobný případ nemohl opakovat. Sdružení Afganvet podle něj tabulku odstranilo po negativních reakcích, zřejmě proto, že nebylo záměrem provokovat nebo zasahovat do takto citlivých témat. 

Proti památníku se postavily i politické strany. Podle senátorů ODS pošlapává památku obětí okupace komunistické totality. Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) proto vyzval senátora Jaroslava Doubravu (Severočeši.cz, dříve KSČM), který se odhalení pomníku zúčastnil, aby se omluvil. „Je podle mého názoru naprosto nepřístojné a nepřijatelné, aby u takovéto věci asistoval člen Parlamentu ČR,“ reagoval rovněž předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).