Soumrak krkonošských textilek, k zemi jde jedna za druhou

Trutnov - Přinesly do Krkonoš pokrok, dávaly obživu generacím místních lidí - a teď nenávratně mizí. Kdysi vyhlášené textilky na Trutnovsku končí jako hromady suti. Jen od začátku letošního roku tu bagry srovnaly se zemí hned čtyři velké továrny.

Místo textilek v Krkonoších vyrostou nákupní centra (zdroj: ČT24)

Místo objektu bývalé Tepny v Červeném Kostelci bude zřejmě supermarket. Když část zchátralého areálu zmizela, místním se ulevilo. „Hyzdí to vzhled našeho města, protože ta fabrika je 150 metrů od náměstí,“ říká kostelecký starosta Petr Mědílek (KDU-ČSL). V plném proudu je i demolice dalších budov Tepny v nedalekém Náchodě. Také tady by mělo vzniknout nákupní centrum.

Bourací stroje se zakously do zdí také v Trutnově. K zemi tu šly historické budovy kdysi proslulé firmy Texlen. „Byl to jeden z nejvýznamnějších zaměstnavatelů na Trutnovsku. V 70. letech měl na 30 závodů a provozoven, zaměstnával bezmála sedm tisíc pracovníků,“ popisuje ředitel trutnovského muzea Vlastimil Málek.

Právě s textilkami přišla do Krkonoš průmyslová revoluce – vyrostla tu elektrárna, ve velkém se začalo těžit uhlí a ospalá vesnice pod horami získala na významu. „Po průmyslové revoluci se Trutnov proměnil v pulzující velkoměsto - na východočeské poměry. Počet obyvatel se za 50 let zvýšil pětinásobně,“ přibližuje historik Ondřej Vašata.

Až do dneška se textilní výroba udržela jen ve čtyřech z původních třiceti závodů. Ostatní většinou podlehly tlaku levné produkce z východu.