Cesta do pravěku. Na jihu Čech našli stromy z třetihor

České Budějovice - Nález jako z Cesty do pravěku od Bořivoje Zemana se podařil geologům z Jihočeského muzea. Při výzkumu u Mydlovar nedaleko Českých Budějovic objevili kmeny pěti stromů, jejichž stáří počítají na patnáct milionů let. Ve čtvrtek je pracovníci muzea vyzvedli ze země, nyní je konzervují v Husitském muzeu v Táboře. Experti budou další vzorky analyzovat ve Švýcarsku. Část nálezu uvidí návštěvníci za rok v nové mineralogické expozici Jihočeského muzea.

Pětici popadaných stromů objevili geologové v úrovni patnáct metrů pod zemským povrchem. Ačkoli se kmeny nedochovaly vcelku, díky jejich velikosti jde v Česku o mimořádný nález. „Zajímavé je, jak jsou přes sebe kmeny přeskládané – bez přednostního směru, jenž by mohl značit vichřici,“ upozorňuje vedoucí výzkumu Petr Rajlich.

  • Jiří Šindelář z občanského sdružení Naše historie: „Loni v létě dělal geolog Rajlich rutinní geologickou prohlídku a odběr vzorků pro Jihočeské muzeum a při té příležitosti uviděl z jednoho svahu, který zarůstal, vykukovat nějaký zbytek starého dřeva. Říkám dřeva zcela úmyslně, protože ačkoliv to prošlo nějakým zkameněním, je to pořád více dřevo než kámen, což je velice zajímavé, protože je to nějakých 15 milionů let stará záležitost.“

Kmeny původně ležely v hloubce zhruba 14 metrů v takzvaném Mydlovarském souvrství, v lokalitě, kde se dnes těží jíly pro cihlářský průmysl. V okolí se ale těžil lignit už na přelomu 19. a 20. století. Nyní část zkamenělého dřeva vyčnívala zpod asi půlmetrové vrstvy zeminy. Na dendroanalýze spolupracovali s českými experty jejich švýcarští kolegové, kteří potvrdili výjimečnost nálezu.

Na jihu Čech našli stromy ze třetihor (zdroj: ČT24)

Geologové také uvádějí, že se jedná o kmeny stromů na kulovitých kořenech, které rostly v bažinách nebo tůních (viz obrázek níže). Podle Rajlicha tak je jednou z hypotéz, že v lokalitě došlo k většímu výstupu vody, který způsobil podmáčení a volné popadání objevených stromů. Zachovalý kmen měl kolem metru v průměru, ale jak na něm miliony let ležely ohromné nadložní vrstvy, tak je v jednom příčném směru stlačen na tloušťku do 20 centimetrů. Na příčném řezu má dokonce znatelnou strukturu letokruhů. Délka zachovalého kmenu je zhruba 5,5 metru.

Stromy na kulovitých kořenech
Zdroj: ČT24