Pražští zastupitelé neschválili práce nutné k dostavbě Blanky

Praha - Pražští zastupitelé na mimořádném zasedání neschválili seznam prací za zhruba 1,34 miliardy korun, které jsou nutné k dokončení a zprovoznění tunelu Blanka. V tajném hlasování se vyjádřili proti. Zatupitelé ODS se ale volby odmítli zúčastnit. Materiál tak bude předložen znovu na řádném zasedání příští týden. Výstavba tunelu se zastavila loni v prosinci.

„Na zastupitelstvu jsme dnes mohli přijmout jediné možné řešení k dokončení Blanky. ODS, která nese za situaci vinu, toto jediné možné řešení odmítla,“ reagoval primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Zastupitelé za ODS se tajné volby odmítli zúčastnit. Tvrdí, že jednobarevná rada za TOP 09 na zastupitele přenáší zodpovědnost za problémy s Blankou. „Zastupitelstvo má obavu, jestli se tím nedostává do pozice odpovědného subjektu a jednotliví zastupitelé nebudou také trestně odpovědní,“ vysvětlil zastupitel Rudolf Blažek (ODS).

„Ten důvod, proč jsme nehlasovali, je velmi jednoduchý. Na začátku jednání před hlasováním proběhl zvláštní akt - TOP 09 a ČSSD prohlasovaly, že budeme hlasovat tajně. To se ještě nikdy v dějinách magistrátu nestalo, aby se procesní věc hlasovala tajně. Jde o rozhodnutí o penězích, rozhodnutí, které se města dotýká a taková rozhodnutí musí zastupitelé dělat veřejným hlasováním,“ podotkl pražský exprimátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Rozhodčí soud spory hlavního města a stavební společnosti řeší od ledna. Jádrem sporů je platnost uzavřených smluv a částky, které Praha firmě dluží za už provedené práce. Nyní Metrostav požaduje doplatit asi 2,7 miliardy korun.

Přitom dalších více než 1,3 milardy korun je podle pražského magistrátu potřeba k dokončení nejdražšího a nejdelšího tunelu v Česku. Dokument obsahující seznam nutných prací, který magistrát vypracoval ve spolupráci s Metrostavem, dnes projednají pražští zastupitelé. „V minulosti bylo zastupitelstvo bohužel obcházeno. Mělo by tedy dostat informaci, za jakou cenu je možné tunel Blanka zprovoznit,“ tvrdí náměstek pražského primátora Jiří Nouza (TOP 09).

Tunel Blanka se možná nestihne letos otevřít (zdroj: ČT24)

Návrh pak zástupci hlavního města předloží rozhodčímu soudu, který začátkem příštího měsíce naváže na předchozí jednání. „Budeme pokračovat v provádění dokazování,“ konstatovala arbitryně Alena Báňajová. Kvůli téměř třímiliardovému dluhu Metrostav loni v prosinci přerušil práce na tunelu. Praha argumentovala tím, že platit nemůže, protože smlouvy jsou neplatné. I o tom budou arbitři rozhodovat.

Problematická stavba, která má Prahu vyjít zhruba na 36 miliard korun, se původně měla otevřít na jaře. V současnosti vedení Prahy mluví o konci srpna nebo začátku září.

Několikrát odkládaný termín zprovoznění Blanky závisí nejen na průběhu arbitráže. Metrostav už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců. Další zdržení může přinést i fakt, že Praha zatím nemá dispečink, který má provoz v tunelu řídit.