Nové jaro demokracie: Dva dny hladovky proti komunistům

Praha - Společnou hladovkou si dnes lidé na Staroměstském náměstí připomenou oběti komunistického režimu. Coby symbol komunismu zde instalovali na rudo natřenou klec. Dnešek jako první jarní den přitom organizátoři nevybrali náhodně. Má spojitost s novými programovými cíli akce nazvanými Nové jaro demokracie. Projekt je součástí řetězové hladovky iniciativy Bez komunistů.cz. Tu před více než rokem zahájili jihočeští studenti jako protest návratu komunistů do veřejných funkcí. Zatím se do ní zapojilo na 527 lidí.

Na Staroměstském náměstí se asi stovka lidí zúčastní společné hladovky dnes i zítra. „Dnešek jsme zvolili, že je to první jarní den a s bývalými politickými vězni jsme vytvořili nové programové cíle. Říkáme tomu Nové jaro demokracie. Proto jsme vybrali dnešní den,“ upozornil organizátor akce Petr Marek.

Podle něj se ale mohou zájemci, kteří nestihnou páteční termín hromadné hladovky, přihlásit i na zítřek. Pokud někdo nemůže hladovku držet ze zdravotních důvodů, a přesto by se rád zapojil, nemusí se vzdávat. Organizátoři pro tyto jedince vyhradili neděli, kdy mohou nejíst pouze tak dlouho, jak jim to zdravotní stav dovolí.

Kampaň chce upozornit na velký politický vliv komunistů i 25 let po sametové revoluci. „To všechno, co činíme, má za cíl určitou obrodu společnosti,“ dodal Marek. Zapojí se třeba zpěvák David Koller, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg nebo spisovatelka Alena Ježková, ale také někteří potomci obětí komunistických represí.

Zpěvák David Koller

„Komunisté jsou spojeni s Rusy a vždycky byli. Komunismus je psychická nemoc, kdy chcete někomu, kdo si něco vydělal tvrdou prací, všechno sebrat a ještě ho nechat zavřít či zavraždit. Hladovka je minimální příspěvek. Mohly by následovat věci, jako kdybychom si přestali kupovat ruský benzin a používat ruský plyn, což by bylo daleko účinnější.“

Hladovka trvá již déle než rok od loňského ledna. Poté, co ji zahájili jihočeští studenti, byla přesunuta na celostátní úroveň a začala více připomínat jednotlivé lidské osudy. „Ten, kdo drží jeden den hladovku, zároveň připomíná jednoho člověka zabitého komunisty,“ připomněl Marek. Lidé už si tak do dnešního dne připomněli na 527 obětí komunistického režimu. „My se samozřejmě nedomníváme, že toto by dostalo komunisty pod pět procent, aby se nedostali do parlamentu. Je to jen taková symbolická aktivita, ale unikátní je, že trvá tak dlouho,“ podotkl Marek.

Hladovky se stihli zúčastnit i některé známé osobnosti, mimo jiné zpěvačka Marta Kubišová, poslankyně Miroslava Němcová, režisér Jan Hřebejk, Václav Marhoul či herec Jan Hrušínský. „Jihočeští studenti s tím začali a nám se nechtělo s tím končit, protože vždycky, když se připomene jen několik obětí komunistického režimu, tak nám bylo líto, že se nedostane na ty ostatní, takže my stále pokračujeme,“ uzavřel Marek.

Petr Marek: Na Staroměstském náměstí začíná hromadná hladovka (zdroj: ČT24)