Malé slůně z Ostravy už mohou obdivovat návštěvníci

Ostrava – Zprávy z ostravského slonince, kde se 4. února narodila sloní samička, která je odkázána plně na umělou výživu, nejsou dobré, vyhlídky mláděte na dlouhý život jsou totiž mizivé. Přesto pětitýdenní slůně zatím prospívá. Pavilon je už otevřený návštěvníkům a ošetřovatelé začali pouštět slůně, které zatím nedostalo jméno, s matkou Vishesh do venkovního výběhu.

„Zatím není žádný problém, ale může kdykoliv nastat,“ uvedla mluvčí zahrady Šárka Kalousková. Připomenula, že ze zkušeností z chovu slonů po celém světě jednoznačně vyplývá, že se dospělosti dožije jen mizivé procento mláďat, která jsou krmena výhradně jakoukoliv náhražkou mateřského mléka. A malá samička se narodila se slabým sacím reflexem, nenapila se přes všemožné pokusy chovatelů ze struků matky a pije jen náhražku matčina mléka. Ta mezitím mléko ztratila.

Reportáž Terezy Krumpholzové (zdroj: ČT24)

Dokud ale nenastane nějaký problém, budou moci návštěvníci slony obdivovat ve vnitřním pavilonu i ve venkovním výběhu.

V Ostravské zahradě jsou teď kromě této samičky, její matky Vishesh a otce Calvina další tři sloni. Chloubou zahrady je mladá sloní samička Rashmi, která se narodila v dubnu 2011. V historii českých a slovenských zoologických zahrad je vůbec prvním odchovaným slůnětem. Její matkou je Johti, která se narodila v roce 1967 a porodila rovněž Vishesh. Stádo uzavírá sloní babička Suseela, která se narodila v roce 1961.

Vishesh poprvé rodila v roce 2011. Sameček Sethi byl ale slabý, po porodu nebyl schopen přijmout dostatek mleziva od matky. Uhynul na selhání imunitního systému necelé dva měsíce po narození. Chovatelé si všimli, že oproti prvnímu mateřství se Vishesh chová jako matka vzorně a mají obavu, jak případnou ztrátu dalšího mláděte ponese. „Zkušenosti, které ostatní sloní samice získají, však může do budoucna zúročit nejen její matka Vishesh, která před svým prvním porodem nikdy žádné mládě neviděla, tak také malá samička Rashmi,“ vysvětlovala Kalousková.

Připravujeme podrobnosti. V zoo natáčí Tereza Krumpholzová.