Šumavský park chce investovat do rozvoje rekordních 400 milionů

Šumava - Šumavský národní park chce dát do svého rozvoje nejvyšší částku v historii - 400 milionů korun. Na Kvildě by měla vzniknout zoologická střediska a v Srní část cyklistické magistrály. Další peníze zamíří třeba na rekonstrukci informačního střediska v Kašperských Horách. Park chce letos taky zahájit demolici bývalých objektů pohraniční stráže v Borových Ladech a na Stožci.

Velká část peněz bude směřovat na ochranu šumavské fauny. V roce 2015 by měly být dokončeny projekty dvou zoologických center za 150 milionů korun. V Srní budou moct návštěvníci pozorovat vlky, na Kvildě se zase budou věnovat životu jelenů.

K zemi půjdou i některé budovy pohraniční stráže

Park chce letos také zahájit demolici bývalých objektů pohraniční stráže v Borových Ladech a na Stožci. Už loni nechal zbourat tento objekt v Kvildě. „Myslíme si, že tento krok výrazně prospěl intravilánu Kvildy,“ uvedl ředitel šumavského parku Jiří Mánek.

Podle náměstka ředitele NP Šumava Jiřího Kvapila je park ve svých žádostech úspěšný a většinu financuje s desetiprocentní spoluúčastí. Zbytek doplácí Evropská unie. „V současnosti máme připravené projekty za 750 milionů korun. Je jasné, že ne všechny hned realizujeme. Ale jakmile se objeví nějaký vhodný dotační program, můžeme do něj ihned některý z projektů podat. Jde nám o to, abychom v žádostech uspěli i v budoucnu,“ uvedl.

Šumavský park nejvíce využívá granty ze Státního fondu životního prostředí a chystá se zaměřit ještě na jiný možný zdroj. „Loni se nám už podařilo prorazit na ministerstvo zemědělství a jejich intervenční fond. Zatím jsme začali menšími akcemi, ale víme dobře, že do budoucna bude nabízet relativně hodně peněz,“ řekl Kvapil.