Vozíčkáři na mole i letos pomáhali lidem se svalovou dystrofií

Rychnov nad Kněžnou - O tom, že módní mola nemusejí patřit jenom štíhlým modelkám, se mohli přesvědčit návštěvníci charitativního večera v Rychnově nad Kněžnou. V tamním společenském centru se už podruhé konala módní přehlídka, jejímiž hlavními aktéry byli vozíčkáři. Výtěžek z akce směřoval k lidem postiženým ochabováním svalstva - svalovou dystrofií.

Za nápadem udělat módní přehlídku pro vozíčkáře stojí dvě kamarádky - sociální pracovnice Michaela Rázková a učitelka Veronika Vavrečková. „Pro ten nápad jsme se rozhodly minulý rok, protože učím na gymnáziu a učila jsem studenta, který má svalovou distrofii,“ uvedla pořadatelka akce Veronika Vavrečková. První ročník měl úspěch, dívky se proto rozhodly v projektu pokračovat.

Výtěžek pomáhá lidem se svalovou dystrofií

Stejně jako po první akci, i letos pořadatelky výtěžek z akce věnovaly konkrétnímu handicapovanému. Tentokrát 17letému Adamu Peškovi, studentu královéhradeckého gymnázia. Celkem se pro něj podařilo vybrat téměř 150 tisíc korun. Adam je od osmi let kvůli ochabování svalstva na invalidním vozíku. Peníze jeho rodina použije na nákup vitamínů a potravinových doplňků, na jeho studium, ale i na to, aby se Adam mohl věnovat své oblíbené hře – boccie.

Boccia je specifický sport pro handicapované. Podobá se hře pétanque. Ke hře se používají kožené míčky. V roce 1984 se boccia stala paralympijským sportem a hraje se ve více než 50 státech světa. Princip hry spočívá ve snaze umístit co nejvíce míčků své barvy (červené, nebo modré) blíže bílému míčku (tzv. Jackovi), než je míček soupeře.

Zdroj: Vaše Liga (www.vaseliga.cz)

Módní přehlídka v Rychnově pomáhala handicapovaným (zdroj: ČT24)