Rekordně zadlužený Kolín může změnou splátek ušetřit miliony

Kolín - Kolín je nejzadluženějším městem v republice. Pokud se mu ale podaří změnit podmínky splácení, mohl by ušetřit minimálně 37 milionů z dosavadního více než 700milionového dluhu. Město se zadlužilo před devíti lety výstavbou bytů pro místní automobilku TPCA. Původně měl investici zaplatit stát, miliardový dluh však zůstal na městu. Každý rok teď odchází z jeho rozpočtu 120 milionů a město se nemůže dál rozvíjet.

„120 milionů, to je reprezentativní sportovní hala, tři nová autobusová nádraží,“ říká starosta Kolína Vít Rakušan (Změna pro Kolín). Za výstavbu 850 bytů pro zaměstnance TPCA město utratilo miliardu korun. Finanční zátěž, kterou měl nést stát, zůstala na městu. Teď zbývá doplatit ještě víc než 700 milionů. Přestože jsou některé byty pro automobilku prázdné, prodat je město nesmí. „Povedlo se nám s TPCA vyjednat nové podmínky, a to, že asi dva roky smíme obsazovat tyto byty i našimi občany,“ uvedl Rakušan.

Letos může město dluh bez sankcí předčasně splatit. Znovu chce proto požádat ministerstvo financí o pomoc. Pokud neuspěje, vyjedná s bankou alespoň lepší úrok. „Úroková sazba se sníží asi o dvě procenta, což už znamená úsporu 37 milionů,“ uvedl zastupitel Vladimír Zeman (ODS). Vedle toho existuje i odvážnější řešení – směnkový program. Díky němu by se mohlo ušetřit ještě o dalších 10-15 milionů víc. „Pokud ta rizika budou pro město nepřijatelná, tak se do toho nepůjde,“ uvedl zastupitel Martin Škorpík (KSČM).

Město zvažuje žalobu na bývalého místostarostu Pekárka

Kolínští zastupitelé zároveň musí vyřešit, jestli město podá žalobu na exposlance a bývalého kolínského místostarostu Romana Pekárka, kvůli kterému městu mohla vzniknout škoda až 26 milionů v souvislosti s prodejem městského pozemku. Za vyjednání nižší ceny si Pekárek řekl o milionový úplatek. Soud mu za to vyměřil pět let vězení. V pondělí budou o možné žalobě zastupitelé hlasovat, jednotní ale nejsou. „Přikloníme se k tomu, aby město vymáhalo po panu Pekárkovi vzniklou škodu,“ říká Škorpík. „Nevím, jestli má město šanci tenhle spor vyhrát. Myslím, že ho nevyhraje a utratí spoustu peněz,“ dodal Zeman.

Rekordně zadlužený Kolín může změnou splátek ušetřit miliony (zdroj: ČT24)