Letecké muzeum v Deštné získalo výjimečný exponát

Deštná (Jindřichohradecko) – Obří model legendárního válečného letounu Spitfire vyrobili modeláři v Kardašově Řečici. Má připomínat letce Františka Fajtla. Proto nese označení, se kterým tento pilot v Anglii létal. Na zhruba třímetrovém letounu pracovali jeho autoři více než rok. Zájem o něj měla některá letecká muzea. Modeláři ho darovali a dnes převezli do expozice v Deštné.

Vrtule a kabina. Modelář Rudolf Kočí dokončuje poslední části, v dílně strávil stovky hodin. Postavil za posledních dvacet let zhruba pětadvacet letadel, takhle velké však skládal poprvé. „Konstrukce je celobalsová, ze smrkových nosníků, z překližky. Povrch je olaminovaný a nastříkaný barvou,“ uvedl modelář.

Se stavbou unikátního modelu začal pilot Ladislav Houha. Vytvořil kostru, dílo ale nedokončil. Zemřel. O zbytek se proto postarali jeho přátelé. „Nejhorší bylo sehnat podklady, aby to bylo autentické,“ dodal Rudolf Kočí.

Modeláři vyrobili obří model legendárního letounu Spitfire (zdroj: ČT24)

Rozpětí křídel se blíží ke třem metrům, podobně dlouhý je i trup. V kabině je figura, která připomíná československého letce. Model snese srovnání s Fajtlovým osobním letounem Spitfire, v jehož kabině podnikl 109 letů, z toho 55 operačních. „Přestože nikdy nepoletí, tak si myslím, že bude památku obou pánů pěkně připomínat,“ doplnil Milan Karas z Model klubu Kardašova Řečice.

Modeláři před polednem práci dokončili. Letoun pak rozebrali, aby ho mohli přepravit do deštenského muzea. Na model se už dnes přijeli podívat první zájemci o leteckou historii. Podle nich patří svou velkostí a provedením k výjimečným. Během příštího týdne ho provozovatelé zavěsí pod muzejní strop. „Letecké muzeum o tento výjimečný exponát velice stojí, spousta našich expozic je totiž zaměřena na naše válečné piloty,“ vysvětlil vedoucí Leteckého muzea Deštná Radek Novák.

V leteckém muzeu teď jeho správci dokončují nové expozice. Zpřístupní je v dubnu.