Karlovarská nemocnice po roce znovu vymění ředitele

Karlovy Vary – Karlovarský kraj bude po roce znovu hledat ředitele pro své nemocnice. Petr Svoboda, dosavadní ředitel společnosti Karlovarská krajská nemocnice (KKN), která zastřešuje zdravotnická zařízení v krajském městě i Chebu, oznámil rezignaci. Tou se ještě bude zabývat krajská rada, která v minulosti Svobodovo působení kritizovala.

Karlovarská krajská nemocnice v poslední době střídala ředitele nejméně jednou za rok a nic se na tom nemění ani letos. Petr Svoboda, který v čele společnosti stál od loňského dubna, podal rezignaci. „Podal rezignaci krajské radě. Na ní bude, jestli ji přijme,“ uvedl mluvčí KKN Vladislav Podracký.

Rok, během kterého stál Petr Svoboda v čele KKN, patřil v historii krajské nemocniční společnosti k velmi špatným. Úhradová vyhláška snížila platby pojišťoven oproti předchozímu roku – nemocnice v Karlových Varech přitom potřebovala peněz více na zajištění provozu nového pavilonu. Nakonec utrpěla nemocnice, která se sotva dostala z dluhů, roční ztrátu podle odhadů 100 až 120 milionů korun.

Petr Svoboda musel čelit kritice krajského vedení i odporu primářů. Ti před jeho příchodem vydali prohlášení, ve kterém pochválili práci Svobodova předchůdce Luďka Nečesaného a varovali před „neprofesionálními zásahy“ nového managementu. Svoboda měl v dubnu přeložit krajským zastupitelům návrh koncepce lůžkové zdravotnické péče v kraji. Podle ní by Karlovarský kraj měl přistoupit na provozní dotace pro KKN nebo pro ni najít silného strategického partnera a pronajmout ji. Provozním dotacím se ale zatím kraj bránil.