Památník Lety zahájil sezonu odkrytím nového modelu tábora

Lety - Nový model původního tábora představil návštěvníkům památník obětí romského holokaustu v Letech na Písecku. Ten dnes zahájil svoji pátou návštěvnickou sezonu. Kromě plastové makety připravili správci areálu ještě jednu novinku - dvě památné lípy, které nechal vysadit Svaz nuceně nasazených. Pietní místo bude nyní až do října otevřeno denně od 9.00 do 17.00.

Památník obětem romského holocaustu je v Letech u Písku už devatenáct let. Dnes ale vstoupil teprve do své páté návštěvnické sezony. Ty se počítají od chvíle, kdy pietní místo převzal do správy Památník Lidice a to se tak plnohodnotně zařadilo mezi ostatní památná místa v republice. Dříve sem lidé přijížděli uctít památku romských obětí jen dvakrát ročně - na mezinárodní den Romů a při výročí odhalení památníku. Teď místo ročně navštíví na dvanáct tisíc lidí.

Napodobeninu celého areálu vyrobenou z plastu představil dnes ředitel Památníku Lidice Milouš Červencl a také tvůrce i výrobce makety. Model tábora si už loni mohli návštěvníci prohlédnout. Šlo o dílo, které vytvořili studenti odborné školy v Teplicích. „Ale ten model nebyl tak odolný proti povětrnostním podmínkám a dešti. Když nasál vodu, začal se bortit. Proto jsme jej odstěhovali do infocentra v obci Lety, aby na něj nepršelo,“ řekl Červencl.

Podle něj však nebylo vhodné, aby u vstupu k památníku nebyla nová maketa. Proto se rozhodl najít nové řešení. „Máme tak model, který je odolný každému počasí. Neodolá jenom vandalům,“ podotkl Červencl. Dodal, že i to je důvod, proč provozovatelé budou po skončení sezony na zimu plastovou napodobeninu o rozměru zhruba 1,5 x 1,5 metru odmontovávat.

Památník v Letech popáté zahajuje sezonu (zdroj: ČT24)

Při příležitosti zahájení turistické sezony vysadila Marie Šupíková, jedno z lidických dětí, v blízkosti amfiteátru, kde při pietních akcích vystupují různí interpreti, dvě lípy. „Je to vzpomínka na ženy a děti, které trpěly nejen v Lidicích nebo tady, ale i na jiných místech,“ řekla Šupíková. 

Památníkem obětí romského holokaustu se stalo nově upravené pietní území, které se nachází v místě bývalého pohřebiště cikánského tábora Lety na Písecku. V období 1942 až 1943 byl letský tábor vězením pro cikány, cikánské míšence a osoby žijící po cikánsku. V nelidských podmínkách tam čekala smrt na 326 mužů, žen a dětí. Dalších 540 vězňů bylo posláno do vyhlazovacího tábora Auschwitz-Birkenau. 

Pomník je v blízkosti vepřína. Nelíbí se to výboru OSN pro lidská práva, který požaduje uzavření vepřína. O stejnou věc léta usilují především pozůstalí Romové. Bývalý premiér Petr Nečas (ODS) předloni řekl, že vláda nemá peníze na to, aby vepřín odkoupila.