Dotkni se vědy, nabádá Masarykova univerzita

Brno - Dotkni se vědy je název nové expozice brněnské Masarykovy univerzity, která zve na interaktivní výstavu do bohunického kampusu. Zázemí odborníků se za posledních sto let výrazně proměnilo, na vlastní kůži si jej mohou vyzkoušet zvědavci, kteří se přijdou vědy skutečně dotknout.

„Výstava k 95. výročí založení univerzity má ukázat, jak se věda změnila,“ stručně vysvětlila mluvčí Masarykovy univerzity Tereza Fojtová. Interaktivní výstava připomíná objevy vědců z Masarykovy univerzity už od 20. let minulého století. Návštěvníci z řad veřejnosti nebo školních výprav zjistí, že brněnské kapacity se podílely na výzkumu při objevování vesmíru, léčily severoamerické indiány, bádaly na polární stanici v Antarktidě a provedly i jedny z prvních transplantací.

„Návštěvníkům umožníme také vstup do laboratoří, ale máme rezervované prohlídky a je jich pouze omezený počet,“ upozornila kurátorka výstavy Pavla Hudcová. Návštěvníci se mohou podívat mimo jiné do anatomického muzea, kde univerzita uchovává kostru 15. nejvyššího člověka na světě, který pocházel z Moravy.

Nezvyklým bludištěm se diváci dostanou až k soudnímu procesu z roku 1922, na kterém se podíleli i brněnští právníci, kteří pomáhali při posuzování případu vraždy. Každá jednotlivá zatáčka nabízí návštěvníkům rozhodnutí o vině či nevině jednotlivých podezřelých. Až se dotyčný dostane z bludiště ven, zjistí, zda se rozhodoval správně.

Pohyblivé panely skrývají i improvizované laboratoře
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Návštěvníci se budou moct podívat do laboratorního zázemí a vyzkouší si na vlastní kůži tzv. živou vědu. V archeologickém nalezišti si pak mohou zkusit vyhrabat ukryté keltské a římské mince a podívají se i na výzkum kmenových buněk.

Historická část expozice připomíná silné vědecké osobnosti 20. let a jde ještě dál, svůj prostor na výstavě dostal i otec genetiky - Gregor Johann Mendel, jehož osud je tu převyprávěn v komiksu. Kromě interaktivního parku s devítkou zastavení se část výstavy Dotkni se vědy objeví i v centru města. Tajemné boxy s kukátkem mohou Brňané objevit například na Komenského či Žerotínově náměstí. Výstavu doplní i připravované akce na Den vědy, který připadá na 24. května.

Výstava Masarykovy univerzity je přístupná denně v bohunickém kampusu, a to až do 26. června. V pracovní dny se průvodci mohou hostům věnovat mezi 12. a 17. hodinou, o víkendu je expozice přístupná už od 10:00. Výstava i doprovodné akce jsou zdarma. O státních svátcích je výstava uzavřená.