Ve sběrnách kovů našli policisté kradené dráty i chatku

Most – Nikoli za zloději kovů, ale za těmi, kteří od nich kupují ukradené předměty, zamířili mostečtí policisté. Rozsáhlé krádeže, které poškozují hlavně velké firmy, by nebyly možné, kdyby zloději za odcizené kovy nic nedostali. Policie se proto zaměřila především na provozy, které považuje za nejproblematičtější – menší a odlehlé sběrny šrotu. Podle mosteckého primátora ale výrazné snížení počtu krádeží kovů může přinést pouze změna zákonů.

Petr Baraňák o kontrolách sběren kovů v Mostě (zdroj: ČT24)

Ztráty, které připisují zlodějům kovů, evidují ve svém inventáři například velké těžební společnosti, kterým se ztrácejí měděné kabely v dolech, nebo Správa železniční dopravní cesty, jíž kvůli útokům zlodějů selhává zabezpečení tratí. Policejní kontrola sběren, která proběhla v posledních týdnech na Mostecku, odhalila ale například také ploty, hliníkový billboard nebo dokonce celou kovovou chatku.

Provozovatelé sběren ale namítají, že neznají způsob, jak kradené předměty rozpoznat. „Jestliže po něm chci občanku a on mi ji dá, tak si myslím, že má ten člověk čisté svědomí,“ poznamenal pracovník jedné z kontrolovaných sběren kovů.

Podle mosteckého primátora Vlastimila Vozky (SMM) nemohou ani policejní kontroly krádežím kovů zabránit – potřeba je změna zákonů. „Přijímat sběr výhradně sběrnými dvory nebo právnickými osobami měst a obcí,“ navrhl primátor. O změně způsobu výkupu kovů začalo město jednat s ministerstvem průmyslu a obchodu. Potřebné zákony ale nelze podle primátora očekávat dříve než za rok.