Příprava rekonstrukce nemocnice Náchod se opět zdrží

Náchod – Královéhradecký kraj musel zrušit soutěž na dodavatele projektové dokumentace pro stavbu nemocnice v Náchodě. V tendru zbyli jen dva z původních pěti uchazečů, oba ale odstoupili. Kraj uznal chybu: Do podmínek nezahrnul jistinu, o kterou by vítěz přišel, pokud by zakázku odmítl. Zrušení tendru znamená půlroční zpoždění již tak zpožděné stavby, která bude stát více než miliardu. Stavět by se tak mohlo začít až v září 2015. Podle původních plánů přitom měla být rekonstrukce napřesrok již hotová.

Oba úspěšní účastníci tendru na vytvoření prováděcí projektové dokumentace v hodnotě čtyř milionů korun odmítli s krajem podepsat smlouvu a ze soutěže odstoupili. Kraj ji tak musel zrušit, potom také zjistil, v čem chyboval. Teď ale nemá na výběr a musí začít hledat dodavatele nanovo. „Bude nové výběrové řízení, jeho podmínky se od původního budou rozhodně lišit. Nevylučujeme, že uchazeči budou muset složit jistinu,“ řekl krajský radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD). Odhadl, že projektová dokumentace by mohla být hotová v únoru 2015, kdy by kraj také mohl současně vypsat tendr na stavební firmu.

Zatím kraj v areálu nemocnice začne do konce března s pracemi na takzvané nulté etapě stavby. Stavbaři ze společnosti BAK Trutnov za 35 milionů korun zmodernizují teplovodní a elektrické sítě a postaví obslužné silnice. Stavební práce nulté etapy by měly být hotové za šest měsíců od zahájení stavby.

Vlastní rekonstrukce náchodské nemocnice počítá s vybudováním hlavního pavilonu nemocnice s operačními sály, na který naváže objekt lůžkové části a budovy pro zázemí nemocnice. Současný stav nemocnice, kromě dvou pavilonů, odpovídá době svého vzniku téměř před 100 lety. Nevyhovující jsou podle vedení nemocnice budovy, operační sály i sítě.

Podle úplně původních představ kraje měla stavba začít již v roce 2012 a vše mělo být hotové do poloviny roku 2015. Loni v květnu však kraj zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Následně kraj rozhodl, že akci bude financovat z vlastních zdrojů a zahájení stavby posunul na letošní rok s dokončením na přelomu let 2016 a 2017.