Budějovičtí radní neznají investora, od Rejnoka dali ruce pryč

České Budějovice – Rejnok čili Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka v Českých Budějovicích v nejbližší době nevznikne. Město zastavilo přípravu stavby, náměstek primátora Petr Podhola (ČSSD) zdůvodnil krok nejasnostmi ohledně financování.

Další stavba, která měla v Česku vzniknout podle návrhu zesnulého architekta Jana Kaplického a jeho studia Future Systems, má namále. Budějovičtí radní se rozhodli zastavit přípravu stavby koncertní haly, protože nevěděli, kdo má být jejím investorem. Chtěli, aby jeho jméno zveřejnil garant projektu Jihočeská společnost přátel hudby, ale nestalo se tak. „Pokud budu mluvit za sebe, tak se domnívám, že garant měl dost času na to, aby nám investora představil. Nejasnosti kolem financování mě vedly k tomu, že jsem také souhlasil se zastavením projektu,“ řekl náměstek primátora Petr Podhola. Alternativu, že by město garantovi dalo ještě čas, pokud začne platit nájemné za pozemky určené pro stavbu, městská rada nepřijala.

Že město koncem března přestane se stavbou počítat, nebude-li znám investor, varoval již v lednu primátor Juraj Thoma (Občané pro Budějovice). „Budeme to považovat za věc, která se, bohužel, nenarodí,“ uvedl tehdy. Upozornil, že termín k nalezení investora posouvalo město již dvakrát.

Dokončená studie rejnoka, jinak Koncertního a kongresového centra Antonína Dvořáka
Zdroj: David Veis/ČTK

Předseda společnosti přátel hudby Antonín Kazil tvrdí, že chtěl investora oznámit v nejbližší době. „Máme konkrétnější údaje, ale chtěli jsme jméno zveřejnit až ve chvíli, kdy bude vše definitivně uzavřeno,“ zdůvodnil Antonín Kazil dosavadní vyčkávání. Dodal, že jej rozhodnutí radních mrzí, ale stále věří, že tím projekt Rejnoka nekončí. „Chceme o tom dále jednat. Pokud tedy bude nadále zájem rovněž z druhé strany,“ řekl.

Pro Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka, kterému se vzhledem k jeho podobě přezdívá také Rejnok, město vyčlenilo pozemky po bývalých kasárnách ve Čtyřech Dvorech. Již od sprna má stavba také územní rozhodnutí.

Rejnok měl stát kolem dvou miliard korun, jeho součástí měly být dva koncertní sály s kapacitou pro tisíc a 400 lidí, celkem mělo zabrat téměř 1,5 hektaru. Ještě v lednu, kdy uplynulo pět let od úmrtí architekta Kaplického, prohlásila agentura ČTK budějovickou koncertní a kongresovou halu za jeho stavbu, která má nejblíže k realizaci. Různé spory totiž již v minulosti zamezily stavbám Národní knihovny v Praze, kolonie bytových a rodinných domů na Konopišti či vily v Babicích u Brna, které Future Systems ještě pod Kaplického vedením navrhly.