Pardubice pokračují ve výprodeji obchodů, nájemci mají obavy

Pardubice – Obavy pardubických obchodníků, jejichž prostory město prodalo, se naplnily. Řadě z nich noví majitelé vypověděli nájem. Město přesto považuje první vlnu prodeje svých nebytových prostor a domů za úspěšnou a chystá další. O živobytí se proto bojí i další živnostníci.

Pardubice chystají druhou vlnu výprodeje nebytových prostor (zdroj: ČT24)

„V případě, že to vydraží někdo za jiným účelem a nám dá výpověď, může nás to přivést až do dluhu,“ varoval před podzimním rozprodejem nepotřebného městského majetku provozovatel pardubické drogerie. Vývoj mu dal za pravdu, někteří obchodníci museli z prodaných nebytových prostor ven. „Noví majitelé mi slíbili, že mně budou zdražovat nájem. Hned při první návštěvě to bylo o dva a půl,“ popsala provozovatelka malého obchodu s oděvy, která nakonec dosavadní prostory vyklidila.

Město ale tvrdí, že je prodej pronajímaných obchodů či celých domů nejvhodnější, protože se mu správa prostor nevyplatí – péče o ně je dražší než výnosy z pronájmu. „Potřebujeme se starat o jiný majetek,“ zdůvodnil náměstek primátorky Michal Koláček (SPP). První vlna výprodeje navíc ukázala, že je o ně velký zájem – město získalo dvaapůlkrát více, než byla vyvolávací cena.

Některé nabízené objekty mohou být podle odborníků na reality zajímavou investicí. Už kvůli své poloze. Město očekává výnosy v řádech desítek milionů, které chce investovat do údržby a opravy bytů.