ROP Severozápad se jistí proti problémům: Stačí překlep a dotace je pryč

Karlovy Vary – Podmínky, podle kterých se od loňského podzimu rozdělují dotace v Karlovarském a Ústeckém kraji, považují města a obce za příliš přísné. Kvůli drobným chybám v žádostech neuspěly radnice s projekty, na které chtěly získat desítky milionů korun. Starostové mluví o zbytečné byrokracii. Úředníci, kteří dotace rozdělují, však tvrdí, že je to pojistka proti tomu, aby se opakovaly potíže, které téměř předčasně ukončily Regionální operační program Severozápad, z něhož peníze k žadatelům v obou krajích přicházejí.

Žádosti o dotace z ROP Severozápad narážejí i kvůli drobným chybám (zdroj: ČT24)

Regionální operační program Severozápad je téměř u konce. Úředníci, kteří z něj rozdělují evropské dotace, se snaží, aby se program „na stará kolena“ zdaleka vyhnul problémům, které ho bezmála předčasně ukončily. Stanovili proto přísné podmínky a důsledně je dodržují, čím ale působí velké potíže žadatelům. Ti často přijdou o peníze, které potřebují, kvůli drobným chybám.

Chybička se vloudila i do žádosti, kterou podala radnice Březové na Sokolovsku, protože chtěla příspěvek na rekonstrukci kulturního domu. Březovští zaměnili dvě kolonky, a tak místo o 85 procent z celkové ceny požádali pouze o 15 procent, tedy o šestnáct milionů korun méně. Potom zjistili, že chybu už nemohou napravit. „Tato administrativní mašinérie – a řeknu to klidně natvrdo buzerace – která se dneska odehrává, je neskutečná. Jsou to důvody, které odrazují o dotace vůbec žádat,“ podotkl březovský starosta Miroslav Bouda. Podobně se na Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Severozápad zlobí také v Lokti, kde kvůli chybnému označení vztahu města k obecněprospěšné společnosti spravující hrad přišli o šest milionů na nový hradní depozitář. Hrad přitom za přípravu podkladů k žádosti o dotaci zaplatil 150 tisíc korun.

Vedení regionální rady má však ke svému postupu pádný argument – kdyby povolilo dodatečné úpravy, žádosti by vlastně ovlivňovalo. „Co je napsáno v benefitové žádosti, je závazné, neumíme to ovlivnit. Za podobné následné změny jsou dnes obvinění někteří mí bývalí ředitelé,“ poukázal předseda Regionální rady Severozápad Petr Navrátil (ČSSD).

Někteří starostové z regionu chtějí o pravidlech Regionálního operačního programu jednat s ministryní pro místní rozvoj a o dotace ještě chtějí bojovat. Mnoho času však už nemají. V novém programovacím období již nebudou regionální dotace rozdělovat regionální operační programy v současné podobě a regionální rady brzy zaniknou.

Kvůli rozsáhlému policejnímu vyšetřování a podezření z machinací zastavila Evropská unie v roce 2012 proplácení dotací z ROP Severozápad. Program se podařilo odblokovat letos v srpnu poté, co Karlovarský a Ústecký kraj přistoupily na návrh ministerstva financí a souhlasily se zaplacením korekcí za chyby při rozdělování dotací. Kraje zaplatí 900 milionů korun, z toho Karlovarský zhruba 308 milionů korun a Ústecký 598 milionů.