Na dezolátní fabriky firmy Textonnia jsou obce krátké

Červený Kostelec/Hronov – Po sedm let chátrající továrna hyzdí centrum Červeného Kostelce a představuje riziko pro kolemjdoucí. Když se tamní radnice pokusila přimět majitele areálu k nápravě, neuspěla. Zatím poslední pokus jí zmařil krajský úřad. Kostelecké útrapy s majetkem firmy Textonnia nejsou ale vůbec ojedinělé. Tentýž problém dělá těžkou hlavu radním v nedalekém Hronově.

Marný boj s ruinami (zdroj: ČT24)

Kostelecká radnice se roky marně snaží donutit majitele továrny v centru města, aby se o areál začal starat. „Můžeme pouze vyzývat k nezbytným opravám, aby tady nehrozilo, že padající kousky na přilehlém chodníku někoho zraní nebo něco poškodí,“ kroutí hlavou kostelecký tajemník Petr Fišer.

Firma Textonnia na výzvy nereagovala, radnice jí proto v souladu se zákonem o obcích dala stotisícovou pokutu. Krajský úřad ale radním takový postup vzápětí zatrhl s odůvodněním, že k porušení zákona o obcích v tomto případě nedošlo. A pokutu zrušil. „Bylo nám řečeno, že nejsme obec natolik významná, aby se zde tyto paragrafy daly použít. Že by se daly použít třeba v Českém Krumlově nebo v Telči,“ dodává Fišer k rozhodnutí krajských úředníků.

Také v Hronově leží majetek Textonnie po léta bez tknutí. Jednatelka firmy pro ČT mimo kameru jen uvedla, že firma se snaží problém řešit - některé opravy prý už provedla a hledá pro továrny kupce. V obchodním rejstříku se u firmy Textonnia objevuje údaj o základním kapitálu přesahujícím 1,3 miliardy. U adresy vlastníka jsou pak uvedeny Panenské ostrovy.