Moravskoslezský kraj čeká dosud největší průzkum dětí s astmatem

Ostrava - Lékaři ze Státního zdravotního ústavu připravují v Moravskoslezském kraji dosud nejpodrobnější výzkum dětí trpících astmatem a alergiemi. Chtějí zjistit, proč je výskyt a nárůst těchto nemocí největší právě u dětí ze severu Moravy, jak vyplývá z šetření z let 2011 až 2012.

Z posledního průzkumu výskytu astmatu a alergií v Moravskoslezském kraji vyplynulo, že je tam o pět procent nemocných dětí více než jinde. Zdravotní ústav ale vycházel z dat zjištěných pouze ve třech velkých aglomeracích silně zatížených škodlivinami - Ostravy, Karviné a Frýdku-Místku. Teď chystá výzkum v celkem šestnácti městech kraje nad deset tisíc obyvatel.

Osm tisíc rodin, šedesát pediatrů

„Do průzkumu se zapojí osm tisíc rodin a více než šedesát pediatrů,“ informovala Růžena Kubínová ze Státního zdravotního ústavu, která má na starosti sledování zdravotního stavu obyvatel. Zdůraznila, že ústav má k dispozici údaje jen od deseti pediatrů z regionu, který má přitom přes milion obyvatel a různé životní prostředí. Údaje ze tří měst, ve kterých průzkum proběhl, podle ní k relevantnímu hodnocení celého kraje nestačí.

Lékaři chtějí průkazněji zjistit, co všechno ovlivňuje nemocnost dětí. K tomu se potřebují dozvědět, jak jsou na tom děti i z relativně čistých měst regionu jako je Frenštát pod Radhoštěm, Bruntál nebo Opava. „Není to všechno jenom o ovzduší. Musíme vědět, jaký životní styl má rodina dítěte,“ zdůraznila Kubínová.

Dotazník s osmnácti dotazy pěti okruhů

Průzkum začne v září letošního roku v době preventivních prohlídek. Rodiče nemocných dětí, kteří k tomu budou ochotní, dostanou v ordinacích dotazník s osmnácti otázkami pěti okruhů. „V dotazníku bychom se měli dozvědět od rodičů spoustu věcí, jak žijí, jestli mají domácí zvířata, jestli kouří, jak proběhlo těhotenství matky a podobně. Od pediatrů zjistíme, kolikrát a na co bylo dítě léčeno, jaká dostávalo antibiotika a mnoho dalších věcí,“ vysvětlovala Kubínová. Dotazník obsahuje i dotazy na zdroje znečištění v okolí bydliště, rušné silnice, kotelny či průmyslové podniky.

Mimořádný rozsah plánovaného šetření dokumentuje fakt, že za celou Českou republiku dělal ústav podobný průzkum v osmnácti městech a informace měl od šedesáti dětských lékařů. „Tak podrobně, jak to chystáme v Moravskoslezském kraji, jsme ještě žádný region nezpracovávali. Považujeme za velmi důležité, abychom mohli odpovědět na příčiny onemocnění rodičům, pediatrům i politikům,“ shrnula Kubínová.