Holešovice čeká měsíc bez tramvají, do Trojské vyjíždí náhradní tramvaj

Praha – V Holešovicích začala největší jarní tramvajová výluka v Praze. Čtyři týdny nebudou jezdit tramvaje od Výstaviště kolem nádraží Holešovice do zastávky Dělnická, změní se proto trasy většiny linek, které dolními Holešovicemi procházejí. Pokračuje i výluka v navazujícím úseku do Troje. Naopak po čerstvě opravené rekonstruované koleji z Trojské do Kobylis začíná jezdit zvláštní linka 37 jako náhrada za dlouhodobě odkloněnou tramvaj číslo 17.

Trať od bubenečského Výstaviště až do zastávky Dělnická je bez tramvají a zůstane tak až do 25. dubna. Tři linky, které tudy obvykle jezdí, proto mění své trasy, současně ale vyjíždějí tři náhradní autobusové a jedna tramvajová linka. Výluka souvisí se stavbou Městského okruhu, dopravní podnik při ní rekonstruuje křižovatku u elektrárny.

Náhradní autobusy X14 a X24 jezdí ze zastávky Nádraží Holešovice, první linka míří podél tramvajové trati na východ přes Ortenovo náměstí a Dělnickou na Maniny, kde je možné přestoupit na tramvaj 12 odkloněnou přes Vltavskou. Druhá autobusová linka vede od holešovického nádraží kolem Výstaviště k Veletržnímu paláci. Tam je možné přestoupit na tramvaje 14 a 24, které jsou odkloněny na smyčku u Výstaviště.

Náhradní tramvajová linka 37 nahrazuje tramvaje číslo 17. Ty kvůli výluce nemohou jet od Výstaviště (kde provizorně končí) k nádraží Holešovice, ale dále by se nedostaly, i kdyby výluka nebyla, protože stále není dokončen nový most přes Vltavu. Linka 37 tak bude jezdit, dokud nebude most hotový, z Trojské na Březiněveskou. Podle pražského dopravního podniku potrvá výluka mostu do konce třetího čtvrtletí.

Během holešovické výluky nahradí v nočním provozu všechny tři ostatní náhradní linky autobusy X53 z Kobylis přes Trojskou, Nádraží Holešovice a Výstaviště na Strossmayerovo náměstí. Ten nahradí také odkolněné linky 53 a 54, které pojedou přes Vltavskou.