Pardubičtí lákají filmaře a… turisty

Pardubice – Pardubičtí radní se snaží zvýšit atraktivitu svého regionu a zároveň tak přitáhnout zájem turistů o návštěvu Pardubického kraje. V této strategii vsadili na filmaře, kterým hejtmanství nabízí finanční podporu výměnou za to, že se ve snímcích objeví tamní historické objekty a další památky.

Již v minulosti filmaři několikrát využili „fotogeničnosti“ Pardubického kraje a města Pardubic. Například v roce 1968 natočil režisér Juraj Herz Spalovače mrtvol. Filmaři se tehdy pohybovali po pardubickém krematoriu. A z okna jedné z pardubických základních škol zase vyskočila pohádková Saxana. 

Pardubický kraj patří z pohledu turistického ruchu k nejméně navštěvovaným v České republice. Nově proto láká další filmaře, aby v regionu natáčeli a nepřímo ho tak propagovali. „Upozornění na zajímavá místa a zajímavé osobnosti v našem kraji si zaslouží podporu. Je to v podstatě propagace významných míst a osobností tohoto kraje,“ říká hejtman Martin Netolický.

Pardubický kraj předkládá filmařům finanční pobídky jako jediný region u nás. Věří, že se investice vrátí. „Filmaři dostanou nějakou finanční částku a 150 % musí utratit v regionu,“ vysvětluje pardubický radní René Živný. 

Hejtmanství už má první reakce, ozvali se hned dva producenti. Režisér Jiří Strach už na Pardubicku natáčel několikrát. „Jestli se Pardubický kraj rozhodl tímto způsobem pomoci skomírající české kinematografii, tak je to jen dobře,“ oceňuje vstřícné kroky pardubických radních režisér Jiří Strach. 

Pobídku Pardubického kraje mohou filmaři využít už od příštího roku. Několik snímků ale dostane mimořádnou podporu ještě letos, například film Já, Olga Hepnarová.

Pardubičtí lákají do regionu filmaře (zdroj: ČT24)