Památky lákají na netopýry i místa z filmů a pohádek

Praha - Na hradech a zámcích začala s předstihem turistická sezona. Prohlídka vyjde většinou na stejnou sumu jako loni. Tak brzké otevření památek uspíšilo teplé jarní počasí, které má vydržet i následující měsíc. Podle meteorologů má být totiž duben teplotně nadprůměrný.

Po zimní odmlce se znovu otevírají památky. Jednu z prvních možností prohlédnout si zámek Hrubý Rohozec využila třeba Kamila Hložková. S přítelem přijela do Českého ráje na prodloužený víkend. „Mám doma knížky o hradech a zámcích a zaujal nás jejich interiér. Takže jsme zámek chtěli poznat i osobně,“ vysvětluje.

Český ráj ale láká taky na přírodu. Na webu si turisti nově můžou najít místa, která znají z filmů a pohádek. Místem, které si filmaři v Českém ráji oblíbili snad nejvíce, je Věžický rybník. Vznikal tu například oblíbený dětský snímek „Jak dostat tatínka do polepšovny“. Právě tady se ve filmu před téměř čtyřiceti lety učil Vašek vázat dračí smyčku. Dnes se na to samé místo na výlet vypravil Milan Švec s celou rodinou. „V televizi je to trochu jiné než v reálu. Možná je to někdy i hezčí,“ zdůrazňuje pan Švec. 

Turistická sezona odstartovala taky v Plzeňském kraji. První návštěvníky přivítal třeba hrad Rabí. Ten nabízí netradiční novinku. „Návštěvníky můžeme nalákat na přezimující netopýry. Ve sklepeních jich máme hned několik druhů,“ říká kastelánka hradu Radka Proková.  

Na památky v celé republice ročně zamíří více než čtyři miliony lidí. Návštěvnost závisí ve velké míře právě na počasí. Nezvyklé teplo v předchozích měsících pomohlo například zimní turistické sezoně v Praze. Do hlavního města přijelo od listopadu do března milion a čtyři sta tisíc turistů, což je o osm procent více než rok předtím.

Hrady a zámky se otvírají (zdroj: ČT24)