Lidé z hořícího domu skončili v nemocnici, jedna žena v ohrožení života

Opava – Z domova rovnou do nemocnice odvezli záchranáři devět lidí, kteří se při požáru bytového domu v Opavě otrávili zplodinami. Život jedné ženy byl ohrožen. Tři desítky obyvatel hořícího domu hasiči evakuovali, část z nich potom odvezli do krizového centra Červeného kříže.

Požár v dvoupodlažním bytovém domě v Mostní ulici vypukl před půl desátou v neděli večer. „Hořelo, zatím z dosud nezjištěných příčin, v jednom pokoji v přízemí domu, zplodiny se rozšířily i do chodby,“ uvedl mluvčí hasičského sboru Petr Kůdela. Z budovy hasiči evakuovali 30 jejích obyvatel, z nich 24 po žebříku, zbylých šest z oken v přízemí. Uhasit požár se jim podařilo po hodině a půl, neobešel se však bez vážných následků.

V nemocnici skončilo devět obyvatel domu včetně sedmi dětí. Nejtěžší otravu zplodinami však utrpěli dva dospělí lidé. „Středně těžce byl postižen osmačtyřicetiletý muž, rovněž nadýchaný zplodinami z požáru. Poté, co mu poskytli první odbornou pomoc, jej záchranáři přepravili na interní ambulanci Slezské nemocnice Opava,“ popsal mluvčí Kůdela. Padesátiletou ženu potom hasiči vynesli z hořícího domu v bezvědomí. Podle zasahujícího lékaře utrpěla těžkou otravu a její život byl ohrožen. „Vrtulníkem pak byla transportována do Ostravy a předána v Městské nemocnici, kde je k dispozici pracoviště hyperbarické komory,“ sdělil mluvčí krajské záchranné služby Lukáš Humpl.

Požár způsobil podle odhadů dvoumilionovou škodu. Jeho příčinu hasiči zatím neznají.