Ve vlacích z Olomouce do Hrubé Vody začínají platit jízdenky MHD

Olomouc – Železnice se stává jedním z prostředků olomoucké MHD. Od úterý bude možné cestovat vlakem s jízdenkou z tramvaje – zatím však jen na trati do Hrubé Vody. Kraj již dříve zapojil několik železničních tratí do svého integrovaného dopravního systému (IDSOK), ale šlo především o lokálky na okraji regionu.

To, co je běžné v Brně či Praze, poprvé vyzkouší také lidé v Olomouci – cestování vlakem po městě a jeho blízkém okolí s jízdenkou z MHD. Propojení umožnil Olomoucký kraj, který do svého integrovaného dopravního systému zapojil úsek krnovské trati mezi krajským městem a Hrubou Vodou.

Nové opatření znamená, že v olomoucké MHD bude možné jezdit s jízdenkami vydanými Českými drahami pro příslušný úsek železnice a naopak ve vlaku na lístky zakoupené u Dopravního podniku města Olomouce. „Tento pilotní projekt znamená prvotní integraci vlaků jedoucích přímo do Olomouce. Jsem rád, že s námi spolupracovali jak samotní dopravci, tak především starostové dotčených obcí. Věřím, že to povede ke spokojenosti občanů,“ uvedl ředitel Koordinátora IDSOK Jaroslav Tomík.

Olomoucký kraj před integrací železniční trati do Hrubé Vody objednal přepravní průzkum, ve kterém zjišťoval, nakolik cestující využívají jednotlivé prostředky dopravy. Jejich výsledky využije k rozdělování peněz z prodeje svých jízdenek mezi dopravce.

Ačkoli zařazení trati do integrovaného dopravního systému bude v Olomouci prozatím ojedinělé, v jiných částech kraje už je cestování s integrovanou jízdenkou na železnici běžné. „Do integrovaného systému jsou již začleněny tratě na Šumpersku a Jesenicku, od března tohoto roku jsme zařadili další dvě trati na Prostějovsku,“ přiblížila Lenka Zlámalová z IDSOK. Za základ systému však koordinátor zatím považuje olomouckou MHD a autobusové linky, kterých už jsou v integrovaném systému desítky. V některých linkách, které vedou i do sousedních krajů, zatím není integrace úplná, dopravci však uznávají časové jízdenky IDSOK.

Železnice v Integrovaném dopravním systému Olomouckého kraje:

  • trať 271 Prostějov – Dzbel
  • trať 273 Prostějov – Červenka
  • trať 291 Zábřeh – Šumperk (včetně rychlíků)
  • trať 292 v úseku Šumperk – Jeseník – Mikulovice (včetně rychlíků)
  • trať 293 Šumperk – Kouty nad Desnou
  • trať 294 Hanušovice – Staré Město pod Sněžníkem
  • trať 295 Lipová Lázně – Javorník
  • trať 297 Mikulovice – Zlaté Hory