Novela zákona komplikuje život sběratelům vojenské techniky

Plzeň - Od ledna letošního roku platí novela zákona o nakládání s bezpečnostním materiálem. Pro sběratele vojenské techniky nové předpisy ale znamenají pouze komplikace, pro mnohé dokonce konec jejich koníčku či zaměstnání. Někteří z nich totoiž musí kvůli zákonu instalovat kamerové systémy, mechanické překážky pro znehybnění nebo najímat nepřetržitou fyzickou ostrahu.

Téměř každý vojenský stroj, který je schopen provozu, musí nechat sběratelé do půl roku od koupě zaregistrovat, exponáty v muzeích navíc musí majitelé buď znehybnit, nebo nechat zaregistrovat u policie jako bezpečností materiál. 

Pokud tak neudělají, hrozí jim zabavení věci, nebo pokuta do 200 tisíc korun. Nové předpisy se přitom netýkají jen vozidel, ale také obojživelné techniky, vznášedel, vrtulníků či letadel. „Rázem se z muzea stane vrakoviště a šrotiště. Žádné letadlo nebude mít vrtuli, protože vrtule drží na motoru a motor tam být nesmí,“ popisuje důsledky znehybnění svých strojů spolumajitel Air Parku ve Zruči Miloš Tarantík.

Důvod? Obava z terorismu

V případě, že stroje sběratelé neznehybní a jen je zapíší do policejního registru, nevyhnou se investicím do kamerového systému a zamřížovaných garáží. Dilema teď řeší i klatovský sběratel Libor Matějka, který vlastní americký vojenský nákladní vůz GMC 353 z druhé světové války. „Musím odnést startér na policii. Takto se zákon vykládá,“ tvrdí Matějka z Military car clubu Plzeň.

Důvodem nových pravidel je snaha předejít možnému teroristickému útoku, při kterém by byla zneužita vojenská technika, byť by byla téměř 70 let strará. „V případě pochybnosti, zda věc je, nebo není bezpečnostní materiálem, rozhoduje ministerstvo obrany nebo ministerstvo průmyslu a obchodu,“ konstatovala policejní mluvčí Ivana Telekešová. Přesto se menší sběratelé kvůli nutným nákladům obávají krachu.

Sběratelům vojenské techniky se nelíbí novela zákona (zdroj: ČT24)