Vlaky do Nového Údolí nejezdí, cestu u trati zabraly turistům autobusy

Horní Planá (Českokrumlovsko) – Na železnici mezi Horní Planou a Černým Křížem pokračuje výluka. Autobusy nahrazují vlaky z Budějovic v celém úseku z Horní Plané až do Nového Údolí a dělají vrásky turistům i podnikatelům. Protože náhradní doprava jezdí po úzké Vltavské cestě, je pro pěší a cysklisty uzavřena. S příchodem teplého jarního počasí se zejména majitelé penzionů obávají, že k nim po uzavřené cestě lidé nepřijdou a podobně jako v loňském roce poznamenaném povodněmi bude sezona opět zkažená.

Vlaky z Horní Plané do Nového Údolí nejezdí již dva týdny. Zatímco však v minulých deštivých a chladných dnech si výluky turisticky významné spojnice sotva někdo všiml, teď už je situace jiná. Výluka v době, kdy teplota utěšeně stoupá a navíc je příznivá předpověď na víkend, je však špatná zpráva – pro turisty i šumavské podnikatele.

Je o to horší, že náhradní autobusová doprava jezdí po Vltavské cestě. Ta je proto uzavřena pro cyklisty a pěší turisty. „Důležitá je pro nás především bezpečnost turistů. V žádném případě nemůžeme riskovat, že by došlo k nějakému zranění projíždějícím autobusem, které budou po Vltavské cestě několikrát denně jezdit,“ zdůvodnil uzavření frekventované turistické trasy ředitel Správy NP a CHKO Šumava. Podle mluvčího správy Pavla Pechouška jsou u cesty informační tabule. „Turisty informují o aktuálním stavu a zobrazují náhradní trasu pro cyklisty,“ uvedl mluvčí.

Náhradní autobusová doprava a jízdní řády:

Podle výlukového jízdního řádu platného od zahájení výluky se budou autobusy řídit pouze do 30. dubna. Autobusy podle něj jezdí z Horné Plané do Nového Údolí, mezi Černým Křížem a Novým Údolím jezdí i vlaky na lince z Volar. Změna nastane od 1. května, kdy začnou jezdit autobusy také z Horní Plané do Volar. Jako náhradu za odřeknuté vlaky objednaly ČD vždy jeden autobus a jednu dodávku s přívěsem na kola.

Místní samospráva se pokusila dopad výluky snížit tím, že dojednala, aby skončila před prázdninami. Až do konce června ale vlaky do Nového Údolí nepojedou a Vltavská cesta bude patřit autobusů. Zkažené sezony se obávají především majitelé penzionů, kteří již loni měli potíže kvůli špatnému jarnímu počasí, povodním a následnému nedostatku vody na horní Vltavě.

Železniční trať do Nového Údolí patří k sestavě tzv. šumavských lokálek, úsek z Nové Pece do Nového Údolí je na Šumavě nejmladší tratí, otevřenou až v roce 1910. Opravu však již nutně potřebovala. Správa parku tvrdí, že její dokončení před prázdninami je maximem, co mohla Správa železniční dopravní cesty udělat. „Přes Šumavu teď povede opravená železnice, kterou budou turisté využívat dalších 50 let,“ zdůraznil ředitel Jiří Mánek.