Rozhodčí soud k Blance - zatím žádný verdikt

Praha - Rozhodčí soud dnes řešil spor mezi Prahou a stavební firmou Metrostav ohledně výstavby tunelu Blanka. Rozhodnutí ale nevynesl - vyžádal si další podklady a jednání odročil na 11. dubna. Blanka vyjde město za zhruba 36 miliard korun, dokončena by mohla být v září. Opozice ale termín zpochybňuje.

Očekávalo se, že rozhodčí soud dnes schválí seznam a vyčíslení prací za 1,34 miliardy korun nutných k dostavení problematického tunelu. Po více než pěti hodinách jednání skončilo s tím, že arbitři žádají doplnění některých technických drobností.

„Bylo to dlouhé a náročné jednání, ale určitě spějeme k cíli,“ uvedl náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Podle něho by soud mohl ohledně prací nutných k dokončení tunelu a ohledně první části dluhu ve výši 1,2 miliardy rozhodnout do dvou týdnů.

Metrostav zastavil práce na tunelu vloni v prosinci. Od té doby řeší spory mezi stavební firmou a Prahou rozhodčí soud. Metrostav žádá proplacení dlužné částky ve výši 2,7 miliardy korun. Praha chce, aby arbitři rozhodli o planosti smluv týkajících se díla, a umožnili tak městu za práce zaplatit.

Blanka se původně měla otevřít na jaře. V současnosti vedení Prahy mluví o konci léta. Několikrát odkládaný termín závisí nejen na průběhu arbitráže, ale i na výstavbě dispečinků, které nabírá zpoždění. Metrostav už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců. Slibovaný termín zprovoznění Blanky proto opoziční zastupitelé a další kritici považují za nereálný. Předseda pražské ODS Filip Humplík řekl, že Blanka podle něj nebude dokončena dřív než na konci října. Volby do obecních zastupitelstev budou v říjnu.

image_557981
Zdroj: ČT24

Zakonzervováním stavby se ovšem Blanka dále prodražuje. Roční náklady se mohou vyšplhat až na 1,6 miliardy korun. Cena se přitom již zvýšila zhruba o deset miliard, současně se oddaloval termín dokončení. Podle původních plánů měli řidiči jezdit pod Stromovkou a Letnou již v roce 2011. První pevný termín, který magistrát stanovil, byl 1. května, kdy měl novým tunelem projet vůz formule 1 a poté se do něj vydat i běžná auta.

Vydáno pod