Práce na „středočeské Blance“ v M. Boleslavi budou pokračovat

Mladá Boleslav – Stavbaři obnoví práce na Severovýchodní tangentě, nové silnici, která poslouží jako obchvat centra Mladé Boleslavi. Práce se loni zastavily kvůli jednáním o financování víceprací za 15 milionů korun. Středočeští radní je nakonec schválili, stavba tak může pokračovat. Její dokončení se ale o několik měsíců zdrží.

Mladoboleslavská Severovýchodní tangenta připomíná pražský tunel Blanka svým určením – odvést dopravu z centra města – i důvodem, kvůli kterému dělníci stavbu vyklidili: Čekali na schválení víceprací, bez kterých, jak uvádí stavební firma, tangentu nelze dokončit. Šlo o 15 milionů korun. Středočeský kraj, který silnici staví, musel peníze sehnat a potom vícepráce schválit – stalo se tak až nyní. „Tyto finanční prostředky uhradí změny na stavbě zapříčiněné především nepředvídatelnými okolnostmi a dodatečnými požadavky správců sítí a budoucích vlastníků vybudované infrastruktury,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Nicole Mertinová.

Stavba by podle náměstka hejtmana pro dopravu Miloše Petery (ČSSD) měla nanovo začít tento nebo příští týden. Již dříve uvedl hejtman Josef Řihák (ČSSD), že tangenta nebude kvůli přerušení stavby hotová včas – letos v listopadu. „Termín dokončení stavby se posune až na rok 2015,“ uvedl hejtman. Podle náměstka Petery bude konkrétní termín záviset na termínech plánované výluky na souběžné železniční trati, výluky horkovodu a celozávodní dovolené automobilky Škoda Auto.

Severovýchodní tangenta má vést od autobusového nádraží po jižním okraji areálu Škody k nákupnímu centru na východě města a napojit se tak na okružní křižovatku pod nájezdy na rychlostní silnici R10. Bude souběžná s jičínskou železniční tratí, celková délka má být 1,5 kilometru. Součástí stavby je demolice stávajících objektů, výstavba samotné komunikace, okružní křižovatky, mostních objektů, opěrných zdí, vodohospodářských objektů, objektů drah a různých inženýrských sítí. Kromě odlehčení provozu v ulicích V. Klementa, T. G. Masaryka a Jičínské má umožnit lepší napojení autobusového nádraží a v budoucnu také zpřístupnění parkoviště u automobilky.