Sto tun v příkopu: V Ústí n. O. havaroval jeden z největších jeřábů

Ústí nad Orlicí – Jeden z největších jeřábů v Česku havaroval v Ústí nad Orlicí. Skončil na boku v příkopu u silnice, když se pod ním utrhla krajnice. Vyprošťování stotunového kolosu potrvá do noci.

Jeřáb, který sám váží sto tun a zvedne až pětinásobek této hmotnosti, havaroval poblíž jedné z největších probíhajících dopravních staveb v Česku – modernizace orlickoústeckého nádraží. Do příkopu spadl, když se v ústecké části Kerhartice vyhýbal protijedoucímu vozidlu a utrhla se s ním krajnice. Z havarovaného jeřábu začal unikat olej, hasiči ho částečně zachytávali do barelů, částečně však úniku zabránit nemohli. „Pod vozidlo nebylo možné se dostat, protože je velmi nestabilní a hrozil by další propad,“ zdůvodnila mluvčí hasičského sboru Vendula Horáková. Na místo podle ní míří pracovník odboru životního prostředí.

Vyprošťování potrvá celý den. „Je to poměrně úzká silnice a příkop hluboký. Firma, která jeřáb vlastní, musí promyslet, jak jej postaví,“ podotkla policejní mluvčí Lenka Vilímková. Zatím se čeká na vyprošťovací techniku, již zřejmě zajistí sama firma, které havarovaný stroj patří.