V šumavských lesích žije padesátka rysů

Klášterec - Na území jihozápadních Čech v příhraniční oblasti s Německem a Rakouskem žije zhruba pět desítek dospělých rysů ostrovidů. Je to nejmasivnější výskyt této chráněné kočkovité šelmy v tuzemsku. Monitoringu života rysa se v posledních letech věnoval na území Šumavy a Bavorského lesa mezinárodní projekt.

V šumavských lesích žije padesátka rysů (zdroj: ČT24)

„Počet rysů, kteří na tomto území žijí, je spodní hranicí pro dlouhodobé přežití,“ uvedl zoolog šumavského národního parku Luděk Bufka. Podle něj patřil v minulosti rys k původním živočichům. Na Šumavě se vyskytoval do 90. let 19. století, kdy vyhynul. Do přírody se vrátil v 70. a 80. letech v několika vlnách umělého vysazení několika rysů. „To je základ té dnešní populace, jejíž největší nárůst jsme mohli evidovat v 90. letech minulého století. Nyní se počet rysů drží přibližně na stejné úrovni,“ řekl zoolog.

Monitoring rysa je velmi složitý, protože se jedná o skrytě žijící druh. Projekt proto čerpal informace ze dvou základních zdrojů. Jedním byly takzvané pobytové známky jako stopy nebo trus. Další přínos informací zajišťovalo pozorování pomocí telemetrických obojků. Díky fotopastím vědci zjistili, jak rys nakládá s kořistí, kterou uloví. „V některých případech nekonzumuje kořist sám, ale sdílí ji s dalšími dospělými jedinci,“ přiblížil překvapivé zjištění Bufka. Vědcům se také pro budoucí výzkum života této šelmy podařilo získat víc než sto vzorků DNA.

Rys ke svému životu potřebuje teritorium v řádech stovek kilometrů čtverečních. Žije jako samotářská šelma a samec se samicí se setkávají jen v období říje. Živí se převážně srnčím. Němci proto už před lety zakázali na bavorské straně Šumavy lov srnčí zvěře - aby zachovali její přirozenou regulaci. Největší hrozbou pro populaci rysa je pravděpodobně jeho ilegální odlov.

image_558149
Zdroj: ČT24