Neuniká plyn? Jeho zápach v Praze zesílí

Praha – Silnější zápach bude mít koncem týdne zemní plyn v Praze a okolí. Pražská plynárenská tak chce zjistit, zda někde neuniká. Lidi, kteří by únik zaznamenali nebo na něj měli jen podezření, vyzvala Pražská plynárenská, aby ihned zavolali na pohotovostní telefonní linku 1239. Zároveň by měli větrat a neměli by používat otevřený oheň, elektrické spotřebiče a rozsvěcet světla.

Společnost Pražská plynárenská, kterou počátkem roku ovládlo město, chce otestovat těsnost svého potrubí po ukončení topné sezony. Koncem týdne proto zvýší koncentraci odorantu, který dodává zemnímu plynu charakteristický zápach. Nejvýrazněji by měl být cítit v pondělí, poté zase odorantu v potrubí ubude. „Zemní plyn bude v těchto dnech nasycen dvojnásobným množstvím látky s intenzivním a charakteristickým zápachem, což umožní snadnou identifikaci i zcela nepatrných, jinak těžko postřehnutelných úniků zemního plynu, zejména pak v rámci domovních a bytových rozvodů,“ uvedl mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Obdobná kontrola proběhla i loni na podzim, když topná sezona začínala, a také v květnu. Tehdy se plynárenská společnost rozhodla vyzkoušet těsnost potrubí po explozi v Divadelní ulici. Výbuch unikajícího plynu poškodil okolní budovy a zranil 43 lidí. Zvýšený zápach v květnu prozradil asi stovku drobných úniků.

Výbuch plynu v Divadelní ulici
Zdroj: ČT24/Policie ČR