Nezaprší a nezaprší. Riziko požárů raketově stoupá

Plzeň - Střední stupeň rizika vzniku požárů platí ve všech čtrnácti krajích. Čtvrtého stupně už dosáhly některé lokality v Plzeňském, Jihočeském a Jihomoravském. Přetrvávající suché počasí tak zaměstnává hlavně hasiče. Za poslední tři dny vyjížděli k více než šesti stovkám požárů.

V minulých dnech na mnoha místech Česka vypukly požáry. Hasiči se proto nezastaví. V počtu požárů byl uplynulý měsíc rekordní. Oproti běžnému průměru jich bylo dvojnásobně víc. „Průměrně hoří denně padesát jedna požárů v celé republice. Teď v březnu nám to ale narostlo na těch sto,“ podotkl vyšetřovatel požárů Radek Kislinger.

Jen za uplynulé tři dny museli hasiči vyjíždět k více než šesti stovkám případů. Ve zhruba patnácti procentech šlo pak o požár suchých porostů. K požárům trávy a lesů teď hasiči vyjíždí nepřetržitě každý den. Přitom riziko jejich vzniku neustále roste. Čtvrtý stupeň teď také platí pro část Jihočeského a Jihomoravského kraje.

Nerozdělávejte ohně, varují hasiči

V následujících dnech ale riziko požárů ještě poroste. „To znamená, že se tam můžou vyskytnout požáry o rozsahu na stovkách metrů čtverečních v trvání řádově desítek hodin,“ uvedl meteorolog Pavel Borovička.

Suché počasí vydrží až do příštího týdne. Pršet bude minimálně. Hasiči varují, aby lidé raději vůbec nerozdělávali otevřené ohně. „Je zakázáno vypalování travních porostů a to by měli teď lidé rozhodně respektovat,“ zdůraznil velící důstojník HZS Plzeňského kraje Aleš Bufical. Právě lidská nedbalost a nerespektování zákazů je podle hasičů nejčastější příčinou požárů.

Čtvrtý stupeň nebezpečí požárů platí na některých místech ČR (zdroj: ČT24)