Brněnskou zoo opustilo medvídě Kometa. Míří do Ruska

Brno – Brněnskou zoo dnes opustilo mládě ledního medvěda. Samička Kometa se stěhuje do svého nového domova v zoologické zahradě v Rostově na Donu. Na odvoz zatím čeká i druhé medvídě, sameček Nanuk, který má zamířit na Ukrajinu. Medvíďata přišla na svět v listopadu 2012. Lední medvědi v dospělosti nežijí ve skupině, zoo proto musí odrostlá mláďata od matky oddělit.

Ve stejné bedně jakou před lety do Brna přicestovala lední medvědice Cora, teď brněnskou zoo opouští medvídě Kometa. „Začali jsme už včera odpoledne nachystáním přepravní bedny. Ráno do ní Kometa sama bez problémů vlezla,“ popsal ošetřovatel medvědů Milan Šebesta.

Stokilová medvědí slečna se nákladním autem za policejního doprovodu dopraví na pražské letiště, odkud už letecky zamíří do svého nového domova.

Původně měla medvíďata odcestovat až v létě, vedení zoo se ale bálo, že do té doby Kometa příliš vyroste a případný převoz se tak prodraží a zkomplikuje. „Nevešla by se do přepravní bedny, možná by musela cestovat i jiným způsobem. Takto bude v Rostově za devět až deset hodin, jinou cestou by to mohlo trvat dva až tři dny,“ vysvětlil ředitel zoo Martin Hovorka.

Nanuk, který má odcestovat do ukrajinského Nikolajeva, zatím zůstává v Brně. „S ředitelem tamní zoo jsem se domluvil, že ještě počkáme, jaká bude na Ukrajině situace. Ukrajina je naštěstí daleko blíž, takže se tam dá třeba i dojet po vlastní ose,“ dodal Hovorka k situaci, kdyby Nanuk přerostl rozměry přepravní bedny, kterou má zoo do letadla.

I když byla medvíďata velkým tahákem, musí je zoo poslat do světa. „Medvědi nevytváří skupiny, jsou to samotáři. Samice vodí mláďata zhruba dva roky a i v přírodě se potom vždycky oddělí,“ vysvětlil ředitel. Až odjede i Nanuk, bude se moci ke Coře do výběhu vrátit její partner Umca a ošetřovatelé budou doufat, že se třeba už příští rok dočkají dalších malých medvídků.

Medvědí celebrity

Mláďata už od svého narození poutala pozornost veřejnosti. Zoo na své webové stránky umístila živý přenos z porodního boxu, po narození medvíďat stoupla návštěvnost stránek ze stovek na tisíce. První víkend, kdy byla mláďata ve výběhu, přišlo do zahrady osmkrát víc lidí, než je v zimě obvyklé. Stejně jako u předchozí medvědí dvojičky mohla o jménech mláďat rozhodovat veřejnost. Na výběr bylo ze 24 jmen, zvítězilo jméno Kometa pro medvědí slečnu a Nanuk pro jejího bratra.

Odchov je světový úspěch

Kometa a Nanuk nejsou prvními medvíďaty, která byla v Brně odchována. To úplně první bylo v roce 1976. Samici Severce se tehdy narodila dvě mláďata, jedno zemřelo na infekci, druhého se ujala obětavá ošetřovatelka s manželem. Medvídě doslova vypiplali ve svém pavlačovém bytě. Medvěd Kukulín se potom v brněnské zoo dožil sedmi let.

V posledních letech se v Brně daří lední medvědy množit jako málokde. V roce 2008 přišla na svět medvědí dvojčata Tom a Bill. Jejich rodiči byl pár Umca a Cora. Další úspěšný odchov byli právě Kometa s Nanukem. „V celosvětovém měřítku to byl velký úspěch. V roce 2012 se v zoologických zahradách narodilo devět medvíďat a podařilo se jich dochovat sedm, z toho dvě v brněnské zoo. Blahopřáli nám i kolegové ze zahraničí,“ uzavřel Hovorka.

Cora s Billem a Tomem
Zdroj: B. Mazáč/B.Mazáč

Medvěd lední (Ursus maritimus)

Medvěd lední je vedle medvěda kodiaka největší žijící pozemní šelma. V dospělosti měří 1 až 1,6 metru v kohoutku a jeho tělo je dlouhé 1,8 až 2,5 metru. Samci váží mezi 300 až 800 kilogramy, samice zhruba polovinu. Na souši nemá kromě člověka přirozeného nepřítele. Ve vodě pro ně mohou být nebezpeční mroži a kosatky dravé. Medvěd výborně plave a potápí se, vydrží pod vodou až dvě minuty. Plave rychlostí okolo 10 kilometrů za hodinu, na souši dovede v běhu vyvinout až čtyřikrát větší rychlost. Ve volné přírodě jich odhadem žije 20 až 25 tisíc.

Zdroj: Zoo Brno