Zakázku, kvůli které policie stíhá starostu Oloví, zrušil ÚOHS

Oloví/Brno – Čtyřicetimilionový tendr, kvůli kterému policie stíhá starostu krušnohorského Oloví a další tři lidi, zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Byl podle brněnských úředníků netransparentní. Bytová organizace Oloví, která zakázku zadávala, však s rozhodnutím nesouhlasí a odvolala se.

Loni v létě obvinila policie čtyři muže z Oloví včetně starosty z přijímání úplatku v souvislosti s tendrem na zateplení bytových domů za 40 milionů. Na tendr se ale zaměřil také ÚOHS, který ji nyní zrušil. Kritizoval zadání – u jednoho z hodnotících kritérií nebyl podle úřadu jasný způsob hodnocení nabídek. Další kritérium potom vyloučilo soutěž mezi firmami. Výběrové řízení proto ÚOHS označil za netransparentní.

Snaha o zateplení půl století starých paneláků tím ještě nekončí. Bytová organizace Oloví, která soutěž organizovala, verdikt odmítla. „Myslíme si, že nebyl důvod pro zrušení celé soutěže, proto jsme podali rozklad k předsedovi ÚOHS,“ řekl vedoucí Bytové organizace Radek Jelínek.

Kvůli stíhání starosty a dalších tří lidí otřásá soutěž na zateplení domů Olovím již déle než půl roku. Podle policie zástupci města a bytového družstva žádali peníze za přidělení zakázky. Starosta Miroslav Filandr obvinění od počátku odmítá. Tvrdí, že se zakázkou nemanipuloval. „Nedělal jsem výběrové řízení sám,“ poukázal. Dodal, že se zateplováním jsou jenom potíže a projekt má již dvouleté zpoždění: „Kdybych věděl, co všechno to obnáší, tak tady strávím čtyři roky a do ničeho nepíchnu.“ Situace ve městě se loni na podzim vyhrotila, když krátce po obvinění čtyř lidí dostal předseda zastupitelského kontrolního výboru Stanislav Polášek dopis s kulkou.