Policie odložila vyšetřování vrzajícího domu v Prague Marina

Praha – Státní zástupce schválil odložení šetření narušení statiky bytového domu v komplexu Prague Marina v pražských Holešovicích. Poté, co státní zástupce zrušil loňské stíhání čtyř lidí, skončilo vyšetřování bez obvinění. Policejní mluvčí Jana Rösslerová však dodala, že poškození mohou vymáhat případné způsobené škody v občanskoprávním sporu.

Dům, který je součástí nové zástavby části holešovického přístavu, stojí na sloupech, mezi kterými vede podchod. Část z nich se ale v dubnu 2012 zdeformovala. Obyvatele vyděsilo vrzání konstrukce a několik desítek jich muselo být hned dvakrát evakuováno. Policie však po dvou letech případ odložila s tím, že se v souvislosti s narušením statiky nestal trestný čin. To potvrdil i státní zástupce.

Loni v březnu se přitom zdálo, že by problémy stavby mohly někoho přivést i do vězení. Policisté totiž obvinili čtyři lidi z obecného ohrožení, odvolávali se na expertizy z oboru statiky, které údajně prokázaly, že hlavní příčinou praskání budovy bylo nevhodné navržení a použití nepatřičného stavebního prvku. Státní zástupce ale po čtvrt roce obvinění zrušil. Když se policie rozhodla kauzu odložit, podali poškození stížnosti k žalobci. Ten ale dal policii za pravdu.

Firma, která prodala byty v domě se zdefromovanými sloupy, nechala poškozenou budovu opravit a její konstrukci zabezpečila. Její obyvatelé se tak brzy mohli vrátit. Komplex Prague Marina vznikl v opuštěné části holešovického přístavu – v oblasti bývalého tzv. vltavského nádraží. V domech, které nemají obývaná přízemí kvůli povodňové ochraně, je 150 bytů. První část byla otevřena v roce 2009.

Vydáno pod