Lidí s Alzheimerem přibývá, kapacity ústavů nestačí

Ústí nad Labem – Čechů trpících ve stáří Alzheimerovou chorobou přibývá a v ústavech začínají docházet kapacity. Počet pacientů je aktuálně až desetkrát vyšší než množství lůžek v domovech se speciální péčí. Nemoc spojená s degenerativní poruchou mozku je v současnosti jednou z nejobávanějších. Postihuje především staré lidi, čím dál častěji se ale – hlavně kvůli dědičným dispozicím – objevuje i mezi mladšími.

Mezi nejčastější příznaky Alzheimerovy choroby patří výpadky krátkodobé paměti, zhoršená motorika, neschopnost nacházet správné slovo nebo dezorientace i na důvěrně známých místech. „Je to daleko těžší než si lidé, kteří s tím nepřišli do styku, myslí. Například vám zavolá záchranná služba s tím, že našli vaši maminku asi kilometr od domova, zmatenou uprostřed noci,“ popisuje Antonín Navrátil, syn nemocné trpící zrádnou mozkovou chorobou.

Problém s nedostatkem místa řeší i v Ústeckém kraji. Štáb ČT zjišťoval situaci například v terezínském domově důchodců, kde z aktuálních 70 klientů trpí demencí dvě třetiny. Průměrný věk nemocných je zde 86 let.

Pobyt v soukromém domově měsíčně stojí 17 tisíc, což je přibližně průměrná čistá mzda v Ústeckém kraji. Poptávka po místech přesto výrazně převyšuje nabídku. Řada domovů sociální péče má na klienty zavedeny pořadníky. „Dneska je v České republice statisticky něco kolem 120 tisíc lidí s touto potřebou, těch lůžek je 12 tisíc,“ uvedl ředitel terezínského domova Jiří Dušek.

Lůžka pro nemocné Alzheimerem nestačí čím dál víc (zdroj: ČT24)

Nemocné Alzheimerem přitom domovy důchodců nemohou přijímat automaticky. K tomuto účelu musí být speciálně proškolený personál. Odborníci přitom odhadují, že do roku 2050 stoupne počet nemocných až trojnásobně. „Říká se, že 20. století bylo stoletím rakoviny, 21. století bude Alzheimerovy choroby,“ tvrdí ředitelka Alzheimercentra Filipov Jana Střihavková.

Na Alzheimerovou chorobu dlouho nebyl známý účinný lék. Vědci v Británii před několika měsíci přišli s objevem látky, která by odumírání mozkové tkáně mohla brzdit. Prozatím ale byla vyzkoušena jen na myších. Alzheimer představuje čtvrtou nejčastější příčinu smrti na světě.