Karlovarská nemocnice znovu v potížích. Rada uvažuje o dotacích

Karlovy Vary – Hospodaření krajské nemocnice v Karlových Varech se dál propadá. Už v průběhu jara by se zdravotnické zařízení mohlo dostat až k hranici insolvence. Krajští radní nyní hledají způsob, jak hrozícímu bankrotu zabránit. Přesnou částku ještě neurčili, bez finanční pomoci od kraje se ale nemocnice zřejmě neobejde.

Krajská nemocnice znovu pod hrozbou bankrotu (zdroj: ČT24)

Kritickou situaci přitom západočeská nemocnice zažívá podruhé za čtvrt roku. V listopadu zastupitelé vložili do společnosti pozemky za 30 milionů korun, aby zabránili nejhoršímu. Účetnictví špitálu se ale opět nebezpečně propadá. „Dostáváme se na hranici insolvence, kdy to základní jmění díky další chybě v minulosti, tedy převodu na akciovou společnost, už je spotřebováno,“ přiznává generální ředitel Petr Svoboda.

Jen za leden a únor nemocnice prodělala 12, 5 milionu korun. Krach největšího zdravotnického zařízení v kraji ale místní politici nemůžou a ani nechtějí připustit. Do řešení se tak opět vložila krajská rada. Jednou z podmínek je ale úsilí manažerů i nadále hledat úspory. Dalším plánovaným krokem kraje je jednání s pojišťovnami o navýšení plateb.

Klíčovým prvkem pro řešení problému může být takzvaný závazek veřejné služby. V takovém případě by kraj nevýdělečnou nemocnici pravidelně dotoval, aby ji udržel při životě. „Je to nástroj, kterým si kraj hradí pro své občany poskytovanou péči, kterou považuje z nějakého důvodu za významnou,“ dodává náměstek krajské nemocnice Miloslav Čermák. Proti podobné formě podpory přitom není ani Evropská unie. Přesně podmínky ještě musí krajští zastupitelé projednat.