Na poště ve Velkých Kuněticích se střílelo, pachatelé utekli

Velké Kunětice – Na poštu ve Velkých Kuněticích na Jesenicku se v noci někdo vloupal. Když přijela policie, ozvala se z budovy střelba. Na místo proto dorazila i zásahová jednotka, ale pachatele již nezastihla. Mluvčí České pošty Ivo Mravinac uvedl, že se pachatelé pokoušeli dostat do trezoru. To se jim nepodařilo, navíc podle něj na malé poště v noci peníze ani nebyly. Podle reportéra ČT na místě se u pošty našly prázdné nábojnice.

Po střelbě na policii zloději z kunětické pošty utekli (zdroj: ČT24)

„Občané slyšeli střelbu zhruba od třetí hodiny ranní do půl čtvrté,“ informoval starosta Velkých Kunětic Jiří Neumann. Malá kunětická pošta je podle Ivo Mravinace napojena na centrální zabezpečovací systém, proto se vedení státního podniku o vloupání dozvědělo a přivolalo policii. „Po příjezdu policejní hlídky na místo došlo ze strany pachatelů ke střelbě. Pachatelům se z místa činu podařilo uniknout. V současné době probíhá intenzivní pátrání po pachatelích,“ uvedla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Policejní hlídka po střelbě zavolala zásahovou jednotku. Ta místo činu rychle zajistila, pachatele však nezadržela. „Protože byl předpoklad, že by nějaký pachatel mohl být v objektu, zásahová jednotka do pošty vnikla násilně, ale nikoho už tam nenašla,“ popsal Mravinac. Policie uvedla, že na poště bylo více lupičů, počet však neupřesnila.

Mravinac odhaduje, že zloději chtěli ukrást na poště peníze. Nevybrali si ale nejlépe. „Na menších poštách v noci žádné peníze nenajdete. Na to jsou důmyslná pravidla,“ upozornil. Dodal, že na trezoru, do kterého se zloději pokusili vloupat, vznikla škoda za 30 tisíc korun. Ke zranění personálu pobočky podle něj nedošlo, v době vloupání totiž ještě nikdo v práci nebyl.

Ve Velkých Kuněticích nyní panuje klid. Řada obyvatel střelbu vůbec nezaznamenala, o možném nezbezpečí se dozvěděla až od policistů, kteří ráno obcházeli domy poblíž pošty a varovali obyvatele. Někteří si nejprve mysleli, že se jim noční výstřely jen zdály. Sami místní obyvatelé jsou přesvědčeni, že zloději přišli z Polska. Policisté je stále hledají. Uspějí-li, mohou střelci, kteří nakonec odešli bez lupu, skončit až na osm let ve vězení.

Pokus o krádež peněz z velkokunětické pošty byl výjimečně dramatický. Nešlo ale zdaleka o ojedinělý čin. Do poboček České pošty pronikají zloději průměrně každý týden. Loni se přitom počet skoro zdvojnásobil. Policie to přičítá zejména prezidentské amnestii.