V Uherském Ostrohu vzpomínali na parašutisty ze skupiny Carbon

Uherský Ostroh - V Uherském Ostrohu na Uherskohradišťsku se dnes konala vzpomínková slavnost k 70. výročí vysazení parašutistické skupiny Carbon. Skupina organizovala za druhé světové války protifašistické operace na jihovýchodní Moravě.

V úvodní části programu přeletěly nad Uherským Ostrohem bojové letouny armády České republiky z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. V rámci pietního aktu byla odhalena pamětní deska a četla se jména aktivních účastníků protinacistického odboje.

Slavnost, která začala ve 13:30, zakončily vojenské salvy. Na prostranství za zámkem si mohli lidé prohlédnout vojenské ležení, vozidla i zbraně. V zámecké galerii je k vidění výstava věnovaná ostrožskému rodákovi Františku Bogatajovi a jeho výsadkové skupině Carbon.

Jména velitele Bogataje a jeho spolubojovníků měla být za minulého režimu zapomenuta. Teď ozdobila pamětní desku, a příbuzní hrdinů převzali posmrtná vyznamenání. „Přijmout na 7 tun výzbroje ze spojeneckých letadel, zorganizovat na 50 ozbrojených přepadů, to je záležitost, kterou se podobné skupiny chlubit nemohou. Carbon byl skutečně jednou z nejlepších,“ vysvětlil vojenský historik Eduard Stehlík.

Čtyřčlenná skupina byla vysazena 12. dubna 1944. Dva členové, Josef Vanc a František Kobzík, byli však později odhaleni a při přestřelce se zastřelili. Bogatajovi se podařilo vytvořit rozsáhlou odbojovou organizaci, která bojovala s okupanty, podílela se také na osvobození několika obcí.

Velitel Carbonu po komunistickém převratu znovu emigroval. Už navždy. Ze Západního Německa organizoval vojenskou špionáž. Ve Spojených státech pak pracoval jako bankéř. Zemřel před patnácti lety, do rodného Uherského Ostrohu se vrátil jen jeho popel.

Operace Carbon

Parašutisté byli vysazeni 12. dubna 1944 mezi Ratíškovicemi a Vacenovicemi na Hodonínsku (společně se skupinou Clay). Skupina se nesešla. Kobzík a Vanc našli úkryt až po třech týdnech v chatce jednoho rolníka, který je však udal četníkům. Během přestřelky 7. května se oba parašutisté zastřelili. Bogataj se ukryl v Bzenci u příslušníka odboje, který nevědomky pracoval v síti řízené gestapem. Rada tří se o něm dozvěděla a zajistila Bogatajův přesun do bezpečí. Další člen skupiny, Jaroslav Šperl, se v té době ukrýval v Popovicích u Uherského Hradiště.

Poté, co se Bogataj se Šperlem znovu sešli, navázali společně s dalšími výsadky spojení s Londýnem. Skupina se později spojila s partyzánským oddílem ze Slovenska. V lesích u Míkovic vybudovali bunkry a vytyčili plochy pro shozy materiálu z letadel. Základna však byla přepadena gestapem a zlikvidována. Díky výzbroji získané z Londýna prováděla skupina sabotáže a útoky na německé transporty (přepadla např. sklad továrny Avie). Skupina společně s domácím odbojem zorganizovala a provedla celkem 44 sabotážních akcí a před příchodem Rudé armády 27. dubna 1945 osvobodila obec Popovice.

Zdroj: Wikipedie