Škola vybírá poplatek za dozor, podle kraje neoprávněně

Pelhřimov – Jedna ze základních škol v Pelhřimově začala vybírat netradiční poplatek. Vyzvala rodiče, aby platili 30 korun měsíčně za pravidelný dozor o přestávkách. Podle vedení školy jde o kompenzaci na způsob běžně zpoplatněné družiny. Rodiče se ale obrátili na úřady a ty jim daly za pravdu. I když vyhodnotily poplatek jako neoprávněný, škola na něm přesto trvá.

Pelhřimov řeší sporný poplatek za dozor ve škole (zdroj: ČT24)

Jiří Pliešovský má dvojčata v páté třídě Základní školy Osvobození – stejně jako mnozí jiní i on nesouhlasí s požadovaným poplatkem. Na přestávky během vyučování podle něho není možné pohlížet stejně jako na odpolední hlídání. „Já myslím, že základní školství je zdarma a po dobu vyučování má být zdarma i tento dozor a ne zpoplatněný,“ zmiňuje.

Ředitelka školy Vladimíra Madroňová ale na poplatku trvá a nazývá ho „školným“ pro družinu. I z toho důvodu, že řada dětí tráví volný čas mezi hodinami právě v prostředí družiny. „Mají přidělenou vychovatelku, která se jim věnuje, která s nimi pracuje,“ namítá Madroňová.

Pliešovský ale neváhal a obrátil se s dotazem na krajský úřad i ministerstvo školství. Z obou institucí mu odepsali, že škola vybírá částku neoprávněně. „Některé dozory mohou vykonávat i pracovníci družiny. V žádném případě však nemohou být rodiče zpoplatněni za dozor vykonávaný nad žáky,“ uvedl resort. Žádná jiná škola v Pelhřimově podobný poplatek rodičům zatím neúčtuje. Někde mají děti dokonce i ranní nebo polodenní družinu zcela zdarma.