Místo zelinářů obsadili Zelný trh stavbaři

Brno - Dnes ve 12:30 se symbolicky uzamkl brněnský Zelný trh. Historické náměstí v centru města totiž čeká rozsáhlá rekonstrukce za 60 milionů korun, která dočasně odsunula stánkaře s ovocem a zeleninou na Moravské náměstí. Zelný trh uzamkli herci z Divadla Husa na provázku. Trhovci se na „rynek“ vrátí až za 298 dní.

„Přibydou tu stromy, lavičky i vodní prvky a prodejní stánky budou sjednocené,“ slíbil mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián. Opravy za více než 60 milionů korun částečně financuje Evropská unie. Novou podobu historického náměstí, které se promění v odpočinkovou zónu, Brňané ocení už na konci listopadu. „Pět let na Zelném trhu pořádáme vánoční trhy a rekonstrukce by neměla konání této akce ohrozit,“ zavázal se Burián.

„Zelný trh se dříve jmenoval Horní trh, přičemž Dolní trh bylo dnešní náměstí Svobody. Už tehdy sem vedlo mnoho přístupových cest,“ popsala složitou dispozici svažitého náměstí historička z Muzea města Brna Dana Olivová. První trhy se v této části moravské metropole konaly už ve 13. století. Kromě květin a jídla tu trhovci prodávali například seno nebo hrnčířské výrobky.

„Byli tu zelináři z Nových sadů nebo trhovkyně z Líšně. Hlasité nabídky prodejkyň zaujaly i Leoše Janáčka, který je pak zhudebnil,“ připomenula Olivová. Skladatel údajně chodil na Zelný trh s notovým zápisem, aby si zaznamenal specifickou melodii řeči líšeňského nářečí.

V minulosti býval trh obklopený středověkými měšťanskými domy, jejichž sklepení dnes tvoří expozici labyrintu pod Zelným trhem, který je součástí brněnského podzemí. Plány na rekonstrukci historického náměstí existovaly už v roce 2007, stavební práce ale začaly až po sedmi letech. Přestože se prodejci ze Zelného trhu museli přesunout na Moravské náměstí už 17. března, ještě v pátek 21. nebyla podepsána smlouva se stavební firmou.

„Historický charakter náměstí zůstane, v maximální možné míře použijeme staré dlažební kostky. Nemělo by být extravagantní,“ zavázal se architekt Tomáš Rusín, který stojí za projektem nového Zelného trhu. „Jsou tu tři pomyslná divadla: Reduta, Husa na provázku a taky to samotné tržiště. Všichni Brňané Zelný trh milují a těší se, až se vrátí,“ netajil se Rusín.

V místě dnešního divadla Reduta dříve sídlily masné krámy. Když se dům proměnil v chrám kultury, stal se nejstarším divadlem ve střední Evropě. V Redutě na Zelném trhu koncertoval i mladý Mozart se svou sestrou.

Historie Zelného trhu

Historické náměstí na starém Brně neslo v minulosti názvy: Horní trh, Vetešnický trh, Železný trh, Vlněný trh, Hrnčířský trh, Zelný trh, náměstí Sbratření, náměstí Císaře Viléma nebo náměstí 25. února. Pojmenování Zelný trh se poprvé objevuje v 15. století, ačkoliv tradice obchodů v této části města sahá až do 13. století. Přestože se názvy náměstí měnily v souvislosti s dobou a vládním režimem, Brňané jej nikdy nepřestali nazývat Zelným trhem.

Na náměstí si už ve středověku začala stavět domy bohatá šlechta a měšťané. Postupně se začaly objevovat i honosné paláce, například Ditrichštejnský palác, v němž dnes sídlí Moravské zemské muzeum.

Dominantou trhu se na konci 17. století stala barokní kašna Parnas podle návrhu Jana Bernarda Fischera z Erlachu. Původně tam stávala renesanční kašna. Přes Zelný trh pochodovala i vojska císaře Napoleona na jeho návštěvě Brna.