Libo-li relax mezi stromy? V Lužánkách na to jdou přes stromostan

Brno - Plátěná koule zavěšená mezi tři borovice v brněnském parku Lužánky není dílo mimozemšťanů, ale budoucí pozorovatelna. Stromový stan zavěšený ve výšce devíti metrů může zatím sloužit znalcům ptáků. V budoucnu by tu ale mohli relaxovat kolemjdoucí, kteří se nebojí výšek.

Samotná hliníková konstrukce potažená nepromokavou látkou váží asi 60 kilogramů. Koule má průměr tři metry, a tak se v ní i dospělý člověk může pomohdlně narovnat. A rozhodně v ní nemusí být sám konstrukce unese až dva dospělé a dvě děti. Tento alternativní odlehčený příbytek v korunách stromů se totiž vyrábí také ve variantě určené pro bydlení, aby se pozorovatelé mohli v klidu přírody i probouzet.

V Lužánkách je ale jeho účel jiný. „Stromostan bude sloužit k výcviku našich pracovníků, kteří ošetřují stromy. Nejsme ornitologové, ale zahradníci. Například včera jsme se dívali na protější jasan,“ popsal ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala. Jakmile vyřeší správci parku bezpečnostní sítě a lanovou lávku, zpřístupní se stromostan i dalším zájemcům. Dovnitř by se mohli podívat už v červnu. Do plného provozu se ale nezvyklá observatoř dostane až příští rok.

„Inspirovali jsme se přírodou, ale tento výrobek pochází ze zahraničí. Chceme z toho udělat minigalerii v korunách stromů,“ netajil se budoucími plány Kasala. Sám připustil, že se trochu bojí možného vandalismu ze strany Brňanů. Z bezpečnostních důvodů proto stromostan v zimě uklidí. Správci parku nechtějí nic riskovat - stromostan totiž stojí zhruba 200 tisíc korun.

Podobný stan je možné vyzkoušet i v Chotýšanech u Prahy, kde ale koule visí jen v metrové výšce nad zemí. Tady ovšem slouží jinému účelu, zájemci si ji mohou pronajmout a ubytovat se v ní. Zatímco v Lužánkách je koule vybavená jen jednoduchou podlahou, ubytovací varianta nabízí i postel. „Ti, kdo se do stromostanu podívají, si budou stromů více vážit. Pobyt tady zbavuje stresu,“ uzavřel Kasala.

Brněnští ekologové v těchto dnech instalují také ptačí budky. Celkem jich ke stromům připevní čtyři desítky. Nové ubytování získají ptáci v Lužánkách, na Kraví hoře nebo v okolí hradu Špilberk.