ČT: Oberbank odmítá vydat sto milionů z kauzy Edbusy

Brno – Tisíce klientů zkrachovalé společnosti Edbusy pořád čekají na své peníze – přestože jim před dvěma lety náhrady přiznal soud. Na vině je podle informací České televize banka, u které měla podvodná firma uložené peníze. Banka teď požadovaných téměř sto milionů korun odmítá přeposlat justici.

Tisíce lidí naletěly v letech 2007 až 2009 na podvod firmy Edbusy. Dvojice podnikatelů je připravila celkem o půl miliardy korun. Když se při policejním vyšetřování podařilo obstavit 220 milionů korun, svitla okradeným lidem naděje, že alespoň část svých peněz dostanou zpátky. Ani tři roky po soudním verdiktu ale nikdo z nich neviděl ani korunu. „Jedna z bank odmítá převést zajištěné výnosy z trestné činnosti na depozitní účet Krajského soudu v Brně,“ vysvětlila mluvčí soudu Markéta Sigmundová. Podle informací ČT peníze nepřevedla Oberbank. Dokud nebude částka kompletní, soud lidem nic vyplatit nemůže.

„Oberbank čeká na rozhodnutí soudu, v němž bude určeno, že vyplacení náhrad poškozeným klientům má být provedeno z bankovního účtu, jehož majitelem je osoba odlišná od osob v kauze Edbusy pravomocně odsouzených. Oberbank v žádném případě proces výplaty nezdržuje ani neprotahuje, nicméně ochrana finanční bezpečnosti našich klientů a jejich vkladů patří mezi naše přední hodnoty,“ vysvětlil vedoucí právního oddělení Oberbank Radovan Hrabě. V krajním případě může soud peníze Oberbank rovnou zabavit. Pro klienty to ale znamená jediné: další měsíce čekání, jestli aspoň část svých peněz ještě někdy uvidí.

Kauza Edbusy

Dvojice podnikatelů z Brněnska – Martin Žouželka a Lukáš Přibyl – mezi lety 2007 a 2009 lákala veřejnost na projekt s názvem Education Business System, zkráceně Edbusy, neboli Obchodní systém vzdělávání. Naivním lidem z České republiky, ale i Maďarska, Slovenska a Polska nabízeli zprostředkování až milionových půjček za velmi výhodných podmínek. Jediné, co klienti museli udělat, bylo zaplatit 3 500 korun za členství v klubu a dalších 9 500 jako vratnou zálohu.

Počty zájemců o zázračně úvěry rychle narůstaly, peněz se ale nikdo z nich nedočkal. Když se věc dostala do rukou policie, bylo už poškozených dvanáct a půl tisíce a škoda za 550 milionů korun. Zhruba 220 milionů se podařilo policii najít a zajistit. Samotní klienti s novináři mluvit nechtějí. Firmě často svěřili statisíce a ztráta úspor mnoha z nich zničila život.

Obstavené peníze banka neváhala vyplatit

Oberbank už jednou téměř stomilionovou částku vyplatila – jenže nikoliv poškozeným lidem, ale podvodníkům. Peníze, které policie obstavila, totiž mizely dál i přes policejní vyšetřování. Dvojice původních zakladatelů Edbusy později přepustila vedení firmy Viktoru Sedláčkovi, pod jehož vedením společnost zahájila druhou vlnu náboru klientů. Tentokrát peníze mířily rovnou na zahraniční účty v Německu. Protože i tam hrozilo jejich obstavení, byly peníze vyvedeny prostřednictvím britské společnosti Fircroft. Ta si nejen účtovala horentní částky za fiktivní služby, ale nakonec uplatnila i devadesátimilionovou pohledávku, kterou posvětila mezinárodní arbitráž.

Pohledávku na obstavené peníze české banky odmítly vyplatit – právě kromě Oberbank. Fircroft uspěl u její mladoboleslavské pobočky, která peníze zablokované soudem odeslala, aniž by jí uvolnění peněz někdo povolil. Na účtu je tedy nula, podle české justice to je ale problém banky. „Nadále považujeme tyto prostředky za zablokované. K transferu peněz došlo protiprávním jednáním banky, za které musí banka nést zodpovědnost,“ myslí si státní zástupce Michal Galát z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Kauza Edbusy v číslech

O peníze přišlo kvůli Edbusy 12 500 lidí, k trestnímu řízení se jich připojila zhruba polovina: 6 280. Soud rozeslal zhruba 30 tisíc obálek, ustanovil pro všechny poškozené šest zmocněnců a konaly se desítky hlavních líčení. Spisy k případu byly uloženy v 90 krabicích. Čtení rozsudku trvalo soudci 14 dní.

O případu hovoří státní zástupce Michal Galát (zdroj: ČT24)

Edbusy byla zřejmě propojená s kauzou expolicisty Tofla

Za podvod Edbusy byli zatím potrestáni původní majitelé firmy Martin Žouželka a Lukáš Přibyl. Kvůli dalším machinacím s penězi ale zřejmě padne ještě víc obvinění. „Jsou stíhány čtyři osoby za to, že si přisvojili peněžní prostředky, které byly získány podvodem pachatelů ze společnosti Edbusy,“ potvrdil žalobce Galát s tím, že mezi stíhanými je i likvidátor společnosti Edbusy, člen managementu firmy a dva lidé mimo společnost. Podle dřívějších informací Reportérů ČT se měl o vyvedení peněz za hranice postarat bývalý policista Michal Tofl a jeho známý Petr Bezděkovský. Než totiž majitelé Edbusy skončili ve vězení, požádali právě skupinu kolem Bezděkovského o pomoc. Následně se ale Bezděkovský s Toflem pohádali o to, jak si rozdělit odměnu. A to zřejmě stálo Michala Tofla život. 

Kriminalisté prověřovali i to, zda neměla nezákonná deblokace peněz souvislost s osudem soudce Jiřího Stýbla, který za zabavené miliony zodpovídal. Oběsil se v lednu 2012 přímo v budově krajského soudu. I tento případ ještě čeká na objasnění, žalobce totiž případ znovu otevřel. „Věc je s ohledem na zjištění nových skutečností stále prověřována. Tento případ se odlišuje od klasických sebevražd, které jsou jednoduše vysvětlitelné tím, že se na místě najde dopis na rozloučenou, případně se zjistí, jaké problémy ten člověk měl. V tomto případě takové jednoduché řešení chybí,“ potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství Brno Jan Petrásek. „Je to i s přihlédnutím k exponované pozici doktora Stýbla jako soudce krajského soudu, který soudil velmi komplikované klauzy, kde se křížily zájmy mnoha lidí,“ dodal Petrásek.

Kolem případu Edbusy se objevilo hned několik úmrtí

Michal Tofl

Bývalý policista byl 14. června 2010 zastřelen samopalem jen několik metrů od svého domu. Právě on se měl s Bezděkovským podílet na vyvedení peněz z Edbusy.

Petr Pavel Bezděkovský

Původně Toflův „obchodní partner“, později se ve zlém rozešli, podle informací ČT kvůli milionům z podvodu Edbusy. Bezděkovský byl podezřelý z toho, že si objednal Toflovu vraždu. Oběsil se v červnu 2012 v olomoucké vazební věznici.

Jiří Stýblo

V budově Krajského soudu v Brně se 26. ledna 2012 oběsil soudce Jiří Stýblo, který kauzu Edbusy soudil.