Žák 7. třídy prozradil, že viděl ve škole drogy. Spolužák mu zlomil nos

Ostrava - Dvanáctiletý žák ostravské základní školy skončil v nemocnici poté, co ho napadl čtrnáctiletý spolužák. Údajně ho zbil kvůli odhalení, že se ve škole prodává marihuana. Případ šetří policisté. Vedení školy odmítá, že by se po škole prodávaly drogy.

Vojtěch měl nadvakrát zlomený noc. Lékaři z ostravské fakultní nemocnice mu ho museli operovat. Hospitalizovaný byl skoro týden. Teď už ale jde domů. „Brutalita, které jsou děti schopny, je prostě neuvěřitelná,“ řekla šokovaná matka chlapce.

K útoku došlo minulou středu kousek od školní budovy. Předtím Vojtěch přišel na to, že jeden žák prodává ve škole marihuanu a řekl o tom učitelce. Podle toho, co ve škole zjistila redaktorka Alexandra Přečková, si údajný prodejce drog kvůli tomu objednal na sedmáka spolužáka z vedlejší třídy.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Škola: Žádné drogy tady nejsou

Zatímco některé děti dávají zbitému chlapci za pravdu, vedení školy přítomnost drog ve škole odmítá. „Nemáme žádné takové poznatky. Marihuana se tady v žádném případě neprodává,“ řekla ředitelka Základní školy a mateřské školy Ostrava - Bělský Les Věra Helebrantová.

Děti mají jinou zkušenost. „Jeden kluk mi nabízel, jestli nechci koupit drogy, ale podle mne je to hnus, odmítl jsem,“ řeklo České televizi jedno z dětí.

Zbitý chlapec možná změní školu

Případ šetří policisté, vedení školy i odbor sociálně-právní ochrany dětí. „Pokud se prokáže, že útočník je nezletilý, případ odložíme. Sociální pracovníci ale mohou navrhnout pobyt dítěte v diagnostickém centru,“ uvedl mluvčí ostravské policie Petr Svoboda.

Vojtěch se do lavice vrátit nebojí. Jeho matka ho ale chce pro jistotu poslat do jiné školy. Jak prokazují různé průzkumy, šikana, násilí ani drogy nejsou na základních školách v České republice zdaleka výjimečné.