Ze sbírek litoměřického muzea mizely poklady, policie hledá zloděje

Litoměřice - Policie vyšetřuje údajné rozkrádání sbírek Oblastního muzea v Litoměřicích. Krádeže se netýkají pouze depozitáře, ale celé organizace, píše regionální příloha Mladé fronty Dnes. Škoda sahá podle zdrojů blízkých vyšetřování až k sedmi milionům korun. Částka však nemusí být konečná, muzeum mimořádnou inventarizací stále zjišťuje, co všechno chybí.

Z muzea zmizel mimo jiné středověký rukopis graduálu, který někdo bez vědomí vedení vyvezl do Německa. Posléze se ocitl v Rakouské národní knihovně. Podle ministerstva vnitra, které se snaží dojednat navrácení artefaktu zpět do Česka, musel někdo graduál z litoměřického muzea odcizit mezi lety 1996 až 2003.

„Rakouská národní knihovna získala památku s českými kořeny v dobré víře jako součást sbírky rakouského soukromého sběratele Loibla, jenž ho zakoupil v roce 2003 v Mnichově,“ popsal mluvčí ministerstva Břetislav Oliva. Doplnil, že soudní znalec hodnotu rukopisu ocenil na 900 tisíc korun.

Rozkrádání muzea v hledáčku policie

"Případem se zabýváme na základě dvou podaných trestních oznámení. Je zde podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku a krádež. Zatím nikdo nebyl obviněn,“ popsala průběh vyšetřování státní zástupkyně Kateřina Doušová.

Trestní oznámení podal ředitel muzea Tomáš Wiesner, když loni v červnu zjistil, že muzeum postrádá ve svých sbírkách jeden artefakt. Při následných kontrolách majetku muzeum přišlo na to, že věcí chybí mnohem víc. Po tomto odhalení podal Wiesner další trestní oznámení.

Pro média nicméně případ komentovat odmítá. Sdělil pouze, že podezření leží na bývalých zaměstnancích muzea. „Těch současných se to určitě netýká,“ tvrdí ředitel.

Hodnota? Nevyčíslitelná

Jakou hodnotu mají historická díla, lze jen odhadovat. „Sbírky nejsou finančně ohodnoceny. Šlo by o velmi nákladný a ekonomicky nehospodárný proces, nehledě na fakt, že mnohé předměty mají těžko vyčíslitelnou kulturně-historickou hodnotu, která nemusí korespondovat s hodnotou účetní,“ uvedla mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková. Kraj je zřizovatelem litoměřického muzea.